村屋裝太陽能有冇伏要注意?

78 回覆
3 Like 3 Dislike
咁如果有公司收14萬真係良心價喎。。。
14萬應該唔會係lg瓜
啲公司話一年有4-5萬
我自己打個8折,諗住3萬,原來得19800
不過都得既。。。
小弟係做sales嘅 都有開post

個價錢分別最主要睇你用咩牌子嘅板

大概分三個價(當然仲有d細節位)

支那貨 14K內都做到(牌子例子有晶科 晶澳 隆基)

韓國貨 LG 就比較多少少香港人用,但要小心假貨,因為我都有d客搵左d濕9圍村佬自己搞就拎左d假板貼貼紙扮LG 17K~18K左右

日本貨Panasonic 上19K 我就唔做過,實在有d貴,個性價比唔高
唔熟pv module又要裝想點
【重開】撈左一排村屋太陽能發電系統,你問我答
https://lih.kg/2187540
唔洗 半年抹一次 順手做埋個電力檢查就得 平時有雨水幫你洗d板
其實間間都一定話自己保證掛到嘅

咁我講下點先掛唔到呢?最主要係以前有d公司9入d電圖,拎左中電approve先,然後出到嚟完全貨不對版,所以呢個項目喺早幾年出嚟嗰陣係真係多上唔到標嘅。

但發展到今時今日間間都知要點做嘅時候基本上唔會再有上唔到標嘅情況
415板比盡只可以放15 16塊 每塊2米乘1米。

如果要放18~20塊係細板(通常係支那貨)先做到。

但大板細板其實喺350尺村屋出到嚟嘅功率都係差唔多,因為鋪設面積係接近一樣
如果LG唔係良心價 係搵自己笨價 因為仲有保險3% 左右未買
師兄 唐樓上電難唔難 有無相關法例 定一樣跟村屋一樣 一半天面面積
好麻煩 通常唐樓都單相電 整左同白整冇分別

法例上唔畀起高過1.5米,你要預冇左成個天台行。
電力公司只要唔批電比數據中心,已經夠香港發展多幾十個新市鎮,一個數據中心講梗50MVA既電,一個普通家庭只係用60A電,50MVA = 50 x 1,000,000 /220V = 227,272A ,夠3800個家庭用
高度無括免? 得村屋可以?
村屋係有政策特登批咖,一般大廈天台Over 1.5M要搵則師正式入A&A批,而且要睇好多野,未必批到。Under 1.5M 一般 Class 3 小型工程已經做到。

光伏公司成日保證如果電力公司,EMSD 唔批唔收錢,但上面兩個審批係唔會睇屋宇層面既野,即係UBW(e.g.天台可能係庇護層唔放得), 都會照批。

事實真係都有痴撚線公司唔撚理照裝左係天台庇護層(采頤花園),所以要知道,成功掛錶唔代表你個光伏系統係合法。
一大堆打手
打手老是常出現
真係靠塊太陽能板發電賺錢就真係傻仔
靠雨水幫你洗板,笑而不語
不過呢樣嘢真係各取所需
想裝太陽能板都係想起個天台屋 (係咪under 1.5m根本無人care)
17~20萬就可以起多層出租,2年幾回本
(唔敢用呢個gimmick做selling point?)
到最後太陽能板壞9左, 咪由9佢
第一,咁你又唔係喺板上面食飯,你日日抹嚟托咩。通常上面最多都係雀屎 蜘蛛網嗰d,呢d嘢係唔會影響板嘅運作

第二,村屋係做2.5米,你講得1.5米就知你真係唔識㗎喎

第三,賺唔賺到錢你又知?你係用家?我d客就賺緊嘅
師兄你哋報幾錢?
你係咪安x果間?
唔係 安X係陳錦雄
約數就寫左喺度㗎啦 具體要睇你用咩料做支架同埋用咩牛,呢2樣嘅唔同會大約差幾千蚊
btw 之前寫錯左 140K 170K 190K。 Sor太耐冇用個K字
最緊要係可以手機睇到發電量 有咩事自己可以mon住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞