社福界2020年搵工區(3)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
係實會問 見佢地都唔係好想請讀緊書嘅人...
可能怕你出得placement時又辭職
其實又唔洗咁擔心 有無證唔係咩大問題
年年都係呢個季節畢業 間間NGO都有經驗係點請人
只要你係final year又肯定自己畢到業 其實就已經可以send CV去apply啦

當然 如果係爭社工位 就一定會有師兄師姐做你競爭對手
至於會唔會請你 就留番俾機構去諗啦 唔洗自己諗
扶幼好少請人
想問下各位師兄師姐意見
我今年msw畢業,有學校經驗,本身對長者/family都有興趣。
因為見長者/family好少A仔位,如果我一開始繼續做駐校,將來再轉番長者/family,會唔會好難?做A仔位係咪更難?
唔該晒
唉....灰9了
我同你差唔多 返緊學好難搵工
無社工牌條路會點行?會唔會上升空間受制好多?
1. 經歷同你一樣,最後請左我都冇accept offer
真,番過5日真係番唔到5日以上既工,btw尼行有邊幾間係行5天工作制
無限loop...send cv ,interview,等offer
btw想好奇問下 CV你用舊式嘅格式定新式?
舊同新嘅分別係咩
同問
通常啲機構大約幾耐通知 second in ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞