我夠膽講 呢幕係動畫史以致人類史上最佳嘅表白場面

156 回覆
297 Like 48 Dislike
你真係中文差
樓主pin this ,咁大家都有得笑
搞清楚一件事先
唔係用得愈耐就代表唔係支那用語
而報紙雜誌用幾多支那用語相信都唔洗我多講
文化侵食最恐怖既地方就係你根本唔察覺自己俾人侵食左
而所謂集百家大成更加係俾埋藉口俾人取代
我講多個例子 就係個雷字
相信大部分人都會諗係雷隊友 條友打機好雷
夠曬耐啦呢個字 十幾年
但其實以前根本唔會咁講
香港係講緊夠雷氣有義氣
係支那/台灣傳過黎
可能你覺得好少事 無所謂 個個都講我又講 係潮語
最後連原本係點都唔記得左
係,以前仲有 靠,草泥馬,屌你個系(閪) 都有唔少人用,依家都絕跡晒,以前會特登扮大陸口音講下粗口笑下
香港人尊重返香港人,呢個post斷估都唔會係pr出,唔洗下下都批鬥既
你純粹為反而反wo,追溯返廣東話都係由大陸引入,你係唔係唔講先?
香港本土客家話你識唔識講?我就識講幾句,聽係無問題,咁你覺得要傳承係唔係要去學返客家話先?(雖然我都唔知客家話係唔係最早期既香港主語)
我係解釋咗,既然「最XX之一」呢個講法係成立嘅,因此「否定」沒有之一,係有其意義的
如果單單係好似你咁講,只係話李嘉誠是最有錢的人,但你唔用沒有之一,咁你就冇排除到「李兆基都係最有錢的人」呢個可能性;讀者就咁見到你話李嘉誠係最有錢,佢可能心諗,唔係喎,李兆基都係全港最有錢嘅人,而「沒有之一」就係經過比較,而排除咗呢個可能性

要留意嘅係,最有錢係可以客觀衡量,每年全香港人身家財產排一排、比一比,以港元結算,就可以比較出李嘉誠定係李兆基有錢啲;因此喺呢個情況,「沒有之一」呢個用法的確係意義不大嘅(留意係意義不大,而唔係毫無意義),你確實冇咩需要用「沒有之一」嚟強調呢啲可以客觀衡量嘅事嘅唯一性

但係如果唔係表述呢啲可以客觀衡量嘅事,而係一啲主觀、具爭議性嘅嘢,強調「沒有之一」就更具意義
例如,最美的女明星、最強的動漫角色咁,我話「悟空是最強的,沒有之一」,意味著我否認咗一拳超人、叮噹都係最強的角色之一

我認為我已經解釋得好顯淺明白,如果閣下咁都仲係唔明,或者純粹只係本著支那人用過/流行/發起,就抗拒人使用,咁恕不在我討論範圍之內,你當我潛水,我唔想嘥時間落去了
呢套咩名想睇!
支那:沒有之一的世界
咁都可以有罵戰
diu 咩料
睇翻呢套同依家D賣肉漫
呢套高質好多....
歷史由自己開始
咁牛b死了都係你由細用到大
最就係最 得一個 點撚樣之一?
最高嗰層原來可以有兩層 咁最嚟做乜?
呢樣嘢由直譯英文開始屌咗十幾年

屌撚到而家個個歷史由自己開始 話人以前已經成日用
有成句俚語「認第二冇人敢認第一」唔用
中文廢撚到咁都仲好意思喺到廣東話乜乜柒柒

以前啲肉番高汁好多
而家啲支那仔柒左仲咁惡

露左底就縮啦屌你老母
如果認真討論嘅話
信同戰場原應該係我心目中top2
one of the most ?
翼神世音果段
您條新愉民露哂底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞