我夠膽講 呢幕係動畫史以致人類史上最佳嘅表白場面

156 回覆
297 Like 48 Dislike
印象無了
好耐之前睇過d支那網話過本身個畫師想用埋d作者手稿+自己原創咁完埋佢
但係好似最後都係尊重翻作者 索性就咁唔畫落去當完
唔知係咪真
AB都好普通喎
小颯真心經典
當年TVB配音CLS 本地梗多到
品味因人而異姐 但製作真心認真嘅
嗰個年代嚟講 作畫同故事架構 聲優陣容 真係算大
唔鍾意睇都感受到個努力 天降之物都係肉番啦
依家嗰啲全部搬輕小說 得作畫因為科技而進步
宜家全部廣告片 好多連照搬都做唔到
鎖部葉風
朝田詩乃
桃喰綺羅莉
好好地一個po比啲正字撚搞到煩
true
關正字撚事咩
香港人會咁講嘢? 變到支那連登咁好未呀死毒撚
P牌仔收皮啦
新移民
你係咪爭住做成個po最弱智果個?
P牌就係新移民要收皮?
gay既都覺得 真係好好睇 男主肌肉令立立 笑死
one of the most...
「李嘉誠是香港其中一位最有錢的人(首富)」,呢個表述係可以成立嘅,因為有時香港首富可能係李兆基,所以「最」同埋「其中一位」係有機會同時存在
而佢哋用「沒有之一」就係強調呢個「最」嘅唯一性

姐係,我唔評論樓主中文好唔好,支唔支那,蝗唔蝗語,但客觀嚟講「沒有之一」呢個用法都唔係咁難明姐
有無人可以幫手畫呀
你打曬成段野都講唔到沒有之一同最有咩關聯
最有錢之一 最強之一 最好之一
邊到沒有呀?沒有乜野?強調左d乜野係沒有?
「最有錢的人沒有之一」咁沒有兩個字係咪多餘?
係支那人講野先鍾意中間加好多九唔搭八既字眼係中間

你當我中文差
想請教下你
「最有錢嘅人之一」指最頂頭最有錢嘅人有幾個
「最有錢嘅人,沒有之一」咪就係強調佢係最最最有錢嘅人 係第一名 唔係最有錢之一 唔洗同其他人share頂點

硬係要講文法有咩錯嘅話 「沒有之一」呢四個字都係多餘嘅 因為最呢個字已經可以表達唯一嘅第一名
但正因為呢四個字多餘 先更加強調到佢係最最最xxx嘅一樣嘢
沒有之一以前網絡成日用,報紙雜志成日都有,亦都有口語有段時間好多人用,至於出自邊到就無考究
支那用語係近兩年先有,以前舊登叫潮語,有集鏗鏘集講網絡潮語,而廣東話係集各家大成,有中英日台既潮語生活化
未搞清楚就話人支那仔難聽過講粗口,閣下同紅衛支那都無乜分別
樓主被告暴動,流亡台灣多年....竟然俾你屈支那仔...
乜鳩呀
「最有錢的人沒有之一」 = 「最有錢的人」

香港人唔興咁用,因為意思重複左。至於“沒有之一”係咪九唔搭八呢?就唔係,係你搞錯左個意思
沒有之一以前網絡成日用
呢樣我反而唔知,我見近年用得嘅都係支那網標題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞