拳願奧米加集中討論區28 100回突破!!

1001 回覆
17 Like 4 Dislike
我學左無形
果隻叫健身喎,學拳唔洗「舉鐵」,練體能就跑步+ 跳繩 + fing戰繩,出拳姿勢&組合拳就打沙包+打one-two+空揮 ,練拳基本唔會練到健身咁大隻
如果係打比賽要磅重就唔會練太大隻
如果係想好打就練到尤里咁大隻就最好打
好唔好打講技巧同體能,剩係健身果d大隻佬,唔好話打,跳足三分鐘已經無晒氣,d肌肉好重架

呢段,全職MMA選手(朝倉未來)打100kg大隻佬,大隻佬臥推200kg、拳力300kg,兩人體重差30kg,結果大隻佬被朝倉未來撚狗咁打

體能>技巧>量級

https://www.youtube.com/watch?v=NDqmFmYyLdc
個大隻佬其實有練過下格鬥,但係正如黃金帝,超過負荷嘅肌肉只係累贅
如果無手套 可以貼埋去捉手差咁多磅好難輸
想防身
應該學巴柔/摔角
根本上喺條街你take down人 人地就已經玩完
咁你又唔可以咁講嘅
就好似上排adesanya vs jan blachowicz
喺量級前 adesanya都係輸
如果兩個人都係普通人,根本上你有體型/技巧你都會贏
但如果大家技巧上都咁高咁大,體重差就有絕對優勢
捉到又點,人地玩開MMA,練開BJJ同摔跤,唔計防摔,落地同你玩寢技幾大隻都無用,大隻佬唯一優勢係抗打,但係對手一定唔會同你搏拳架嘛

呢段,朝倉喺街邊搵左班古惑仔,打MMA規,對面一樣有大隻佬玩抱摔,結果一樣

https://youtu.be/Vc6Ski-ixeY
街鬥一定係學拳擊,唔會同人打埋身,控制好距離先最安全,你唔會知對面有冇帶利器或者對面會唔會有幫手,你鎖住人同時亦係被對方鎖死

用返拳願第一部做例子,街頭環境太複雜,寢技會受地面雜物限制,遠遠無立技咁方便

如果包括埋武器 支那瘋狗拳就最應該學喇
如果大家都係徒手 對一個普通人黎講 根本冇可能應對到防摔 落地之後亦唔會識解鎖 亦唔會知點應對ground for pound 唔存在咩你鎖住人亦被對方鎖死
唔好睇咁多漫畫
真正實戰有太多可能,唔好話對方一早準備武器,就算無,隨手拎起任何野都可以係武器,就算係一粒石頭都可以用黎扑穿你個頭,發起茅上黎爛仔交唔會同你講規則,插眼打春袋乜都黎,你鎖死對方之前已經有可能受到嚴重傷害,最後就算你贏左,大家一齊入醫院,值得咩?更加唔好話當對方唔只一個嘅時候,你得四肢鎖到幾多個?

真正想防身根本唔會主動打埋身,控制距離、觀察環境搵逃走路線先係上策,永遠係被困先會選擇還擊,而還擊係為左逃生,你覺得自己好好打咪上擋台打囉,係街頭打乜Q姐,無獎架嘛
MMA選手喺街頭遇到劫匪,打起上黎都係爛仔交,點樣一招一式、擒拿背摔都係假設,街頭打交一定係亂咁黎,拉開距離先最安全

https://youtu.be/-tFLKGrc7Y0
玩馬娘見到個絕好調就想笑
投技 佢可以用繩扎住棵樹嚟練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞