有冇人最近啱啱喺外國帶貓返香港?

44 回覆
1 Like 6 Dislike
所以要預備兩個碗,一個放食物一個放水?
睇下你想唔想你啲貓貓飛機上面有野食
我自己就放一個碗only
因為去cargo officr之前 佢建議你比隻動物食定野同去廁所
去到cargo會幫你/ 叫你自己倒水落個碗度
飛機中途係唔會有人幫你嘅動物加糧食同飲水
除非有delay

另外可以準備定啲唔要既毛巾放喺籠入邊
通常碗入邊啲水會整到周圍都係
同埋動物都會有機會喺入邊去廁所
搵唔到佢授權書個表格
喺申請書嗰度望來望去都冇
OK呢啲明嘅!
咁你有冇放貓砂盆係個籠入面?
定係就咁用寵物尿墊?
我預備揸車過去, 都起碼要帶10張8張墊
我黎緊都帶貓返香港
無得當行李寄艙好on9
要另外搵公司空運
自己同隻貓去到香港個時間會唔同
其實你係可以喺車度放貓砂盆
等佢地有得周圍走下
籠就尿墊或者毛巾
你個籠用咩size?
我見啲人買21吋會話細
其實要睇返你隻貓身型
https://www.cathaypacificcargo.com/Default.aspx?tabID=733&language=en-US
我自己細狗都買左24”x 16” x14”

總之去到Office嗰度要證明到
動物可以喺籠入邊企高同轉圈
記住唔可以掂到個籠頂
我隻狗啲頭髮多 好彩佢最後睇完話冇問題
唔係嘅話 個職員話上次有個女人要即場幫隻狗剪毛
即場剪毛

佢個健康證明係咪都要特定邊啲獸醫先可以搞?我呢邊山旮旯地方,打親過去都俾人當波咁踢來踢去,再唔係就係貴到有啲嚇親人

想問吓絲打一隻貓返嚟大概洗咗幾多美金?
我喺佢個網嗰度睇到$400托一隻,但係寫email去問佢又list咗一大堆使費出嚟,睇到有啲頭暈
health certificate 要 USDA accredited veterinarian.
https://www.aphis.usda.gov/aphis/ourfocus/animalhealth/endorsement-offices/vs-service-center-state-contact/california
基本上所有獸醫都係,唔清楚可以打去問一次先

同埋rabies針係邊度打,就要嗰間診所出proof of vaccine with the tag number on it

費用就$400 base price, 好似超過某個重量之後再計錢
仲有其他雜費such as USDA endorsement fee, Cargo docs reviewing fees ($50usd) cargo docs handling fees($20 usd in cash)

我自己4 lbs poodle cargo charge 就$416
個許可證要幾耐先批
等左兩個禮拜仲未覆
想問下香港 搵人申請許可證
批左之後 洗唔洗寄份正本比自己?
有寵物移民公司可以幫手

利申 識人做緊
I see
打針應該就冇問題嘅,次次打完都有keep文件

我諗我預3000美金搞晒兩隻嘅cargo同文件應該冇問題
又唔洗咁多 Cargo doc大概每隻$100 USD
唔計整係vet度整health certificate (appx. $1xx usd)

Cargo幾錢係計本身動物體重 x chargeable weight( based on the kennel u use) x flight charge
你問CX cargo俾哂info會答到你,或者可以自己計

如果你真係搞唔掂可以搵我
唔洗 凈係黃色份副本
我琴日打過去佢同我講整health certificate要成400一隻

CX cargo 同 係咪搭國泰翻黎有無影響
本身搭國泰 而家取消左
轉左其他航空公司
有分客機氧氣倉同貨運,要睇你揀邊樣
前者一定係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞