[扼殺本土]香港流行鋼琴協會aka最港全大偷譜網

215 回覆
383 Like 5 Dislike
但係樓主覺唔覺得旋律都應該有版權
噉你點睇二次創作?
同埋而家係搬字過紙照dup喎。。。。
例如改歌咁樣? 冇野呀
因為素材提供者冇話唔俾翻唱牟利
二創者都冇用黎生利
但其實fair use條界喺邊到呢

so far 剩係聽過100毛告人二創

呢張相係crop萬寶路廣告 跟住賣左幾億
都幾仆街

佢雖然係crop左新相出黎 叫有投入創意
但係咪應該將一部份既錢俾返人
credit好緊要
正撚樣 推爆佢老母西起佢老母西出嚟
用就梗係冇問題
搬字過紙再產走水印就有問題
等於你打code整咗個app免費俾人用
人地就偷你source就話自己整嘅攞嚟賣 有冇問題

不過當然 兩邊都侵權
偷人地成果仲要拎去賣
up份榮光上去再報狗
yup, 整譜嘅都損害左作曲嘅利益
個個都咁整譜, official 重邊個投資賣琴書 ?
youtuber 都係會得到佢個人利益
佢一樣利用緊人地啲歌去搵錢

不過香港攪音樂一向地底泥
做慣 condom....

利申: cash member
其實唔係話香港嘅問題,外國其實好普遍
日本有好多人自己編過晒d動漫歌,主旋律當然一樣但好多其他細節位係有唔同,風格都可以差好遠
外國都好多自己編d電影或者遊戲配樂

但呢個垃圾協會縱容d人咁樣成份照copy upload上去跟住仲要賣錢就真係太離譜
編譜嘅時間俾人搶走曬
不過好多時都係自學用
其實係香港做音樂真係慘過食屎
挑 Ru’s Piano Pan Piano果啲 都大撚把人整譜啦
日本 美國 韓國 大部分國家都有好多收費樂譜網啦
點撚解係香港整 就要俾人話翻轉頭
同埋你估YouTube真係搵得到錢咩

原本可以免費拎譜彈 都冇得拎了
而家啲人淨係識拎著數 仲有邊幾個真係會俾錢買琴書呀講真
如果好似舊登音樂台咁改歌改到開披床要人課金呢?已經有盈利
其實香港對二創營利部分仲係好多模糊地帶,可以慢慢討論同思考嘅 不過騎劫呢個POST好似唔係咁好 就算二創盛行咗咁耐嘅日本都周不時會有爭拗
某d日本公司直情會寫明佢d作品唔俾二創盈利(印書/週邊超過某個數量=變相唔俾你賣嚟賺錢)
單單講翻唱/改歌,我自己就有d歌反而唔係因為有人翻唱我根本唔會接觸到,變成翻唱反而幫原曲多咗知名度咁
支持
push
起碼收咗個網皮先啦屌
仲有咁多同路人 逐個話鳩番佢地寫譜賺錢侵權呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞