有無人覺得發明筷子果條友好屈機

283 回覆
30 Like 10 Dislike
d人唔識揸筷子
最大既disadvantage咪就係要求使用者既技術
其實正式揸筷子方式係咪要夾中指?我由細到大都唔識
我老豆會夾隻中指入中間到郁 但係我郁極都郁唔到
仲話中指定唔知無名指黎控制對筷子,好高難度。有時成日諗去到日本韓國旅行食飯比人見到唔識揸筷子都唔知會唔會比人笑。btw 12蚊店有學揸筷子既工具 我諗住買黎學下

其實一啲都唔難
食指中指控制一隻,另一隻指公虎口卡住唔郁既,然後指公同時輕輕定住另一隻
渣得岩之後就係點發力
依樣就係靠自己摸索,大部分人其實都係唔識發力
d人唔識揸筷子
最大既disadvantage咪就係要求使用者既技術
其實正式揸筷子方式係咪要夾中指?我由細到大都唔識
我老豆會夾隻中指入中間到郁 但係我郁極都郁唔到
仲話中指定唔知無名指黎控制對筷子,好高難度。有時成日諗去到日本韓國旅行食飯比人見到唔識揸筷子都唔知會唔會比人笑。btw 12蚊店有學揸筷子既工具 我諗住買黎學下

其實一啲都唔難
食指中指控制一隻,另一隻指公虎口卡住唔郁既,然後指公同時輕輕定住另一隻
渣得岩之後就係點發力
依樣就係靠自己摸索,大部分人其實都係唔識發力

試過比長輩打手指就會識用筷子
講咁多做咩吖

用快子全部都係中國人,食屎狗

利申 刀叉撚

咁我公司班法國人,英國人都係中國人喇
睇左頭兩頁以為自己上錯去左高登

一味屌人老母
講咁多做咩吖

用快子全部都係中國人,食屎狗

利申 刀叉撚

咁我公司班法國人,英國人都係中國人喇
個post做乜鳩
個得把口同入江愛美係咪同一個人黎
兩個都鳩得好匀循
btw 筷子係整係for 中菜姐
用筷子食扒會痴線
痴線,超級小學雞
其實係幾好用,宜家覺得尖頭仲好d 添

btw 揸筷子除左arm 手勢之外,小弟覺得高度都會影響發力同外觀,我集慣揸高d 約長度1/3
( Show Blocked User - 上野樹里 )
我覺得中國文化應該要叫做中華文化
中國啲筷子麻麻地,會揸錯晒手勢,結果細嘅野夾到周圍飛日本筷子就真係高質,唔會太重,要用正確手勢btw,韓國啲扁身筷子係宇宙垃圾,比弱智用

Exact7ly

咪用到韓狗咁弱智囉

由於韓國人傳統家屋的結構設計,廚房只有烹煮的功能,通常是沒有用餐的空間,要吃飯的時候,就會把飯菜放在盤子上端到房間吃,或是在有客人來訪時端至客廳享用,筷子如果是柱體,容易在移動過程中滾落,扁平的形狀相對來說比較穩定,因而成為今日韓式筷子的主要形狀。

韓國人以前窮,咪發展出咁on9嘅飲食文化lo. 部隊鍋都係咁嘅原因
有過講法幾得意 話刀叉其實係反映緊西方獵戶起家既文化背景 會將獵叉大刀縮小再放上餐桌 有一股戾氣<br/>但筷子係反映緊古中國人崇尚 和 <br/>同埋以農立國
<br/><br/>菊與刀

菊與刀又關中國事
做乜鳩
有過講法幾得意 話刀叉其實係反映緊西方獵戶起家既文化背景 會將獵叉大刀縮小再放上餐桌 有一股戾氣&lt;br/&gt;但筷子係反映緊古中國人崇尚 和 &lt;br/&gt;同埋以農立國
&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;菊與刀

菊與刀又關中國事

第三波罵戰
有過講法幾得意 話刀叉其實係反映緊西方獵戶起家既文化背景 會將獵叉大刀縮小再放上餐桌 有一股戾氣&amp;lt;br/&amp;gt;但筷子係反映緊古中國人崇尚 和 &amp;lt;br/&amp;gt;同埋以農立國
&amp;lt;br/&amp;gt;&amp;lt;br/&amp;gt;菊與刀

菊與刀又關中國事

第三波罵戰

有過講法幾得意 話刀叉其實係反映緊西方獵戶起家既文化背景 會將獵叉大刀縮小再放上餐桌 有一股戾氣&amp;amp;lt;br/&amp;amp;gt;但筷子係反映緊古中國人崇尚 和 &amp;amp;lt;br/&amp;amp;gt;同埋以農立國
&amp;amp;lt;br/&amp;amp;gt;&amp;amp;lt;br/&amp;amp;gt;菊與刀

菊與刀又關中國事

第三波罵戰

有股戾氣先on9,乜撚野point 黎,講左等於冇講
個得把口同入江愛美係咪同一個人黎
兩個都鳩得好匀循

我會好傷心,我寧願你話我係小學雞,都唔好話係果個痴線佬
刀叉吉咩切咩都得西方文化好野
一樣工具同兩樣比
屌你老母 筷子唔撚係兩隻?
仆街又係你啊?你會唔會用一隻筷子食野啊傻閪?
你眼生係屎忽呀?佢話兩樣同一樣比呀柒頭 刀叉係兩樣 筷子唔撚係兩隻呀?用下眼用下腦啦死盲毛
你當一隻筷子係一樣工具 咁你咪咁講
咁刀叉就係兩樣呀?一套野黎架 筷子都係一套 無左一邊就發揮唔到全部功效 刀叉都
巴打睇黎你小學常識應該唔合格,刀叉唔洗無左一邊都用到
一隻筷子篤唔到野食野?
屌你老母講緊刀叉 駁唔撚到又講返筷子 你個腦去撚左冬眠?
我講筷子你又講去刀子?食撚左屎?定係你仲未擺返好隻眼係塊面到仲係屎眼呀屌你老母?你一把刀攞黎做乜鳩呀?殺人呀?定刀仔鋸大樹呀?屌你老未依啲死低鳩質會員同你講都廢撚事,自己智智地障又話鳩人理解唔撚到,你繼續用你嘅智商打飛機啦柒頭,你係依到吠就岩架啦,唔好話比人聽你係人呀食屎狗,刀叉筷子都係一套野都唔撚知,你都係快快含撚返高登劣鳩啦柒頭,未撚屌柒你個閪頭就口臭到你呀媽個臭閪都輸比你個含撚嘴,有其母必有其含撚嘴子,希望你早日康復,唔洗再抱住啲垃圾智商周鳩圍落自己面啦食屎狗,咁大個人唔好柒下柒下,我講撚完啦,你都係收返層皮啦,因為無人會再聽你狗吠架啦屌你老母,死智障仔

連登第一篇潮文估唔到係喺罵戰中產生...
你老味,冇睇一日仲未屌完⋯⋯有腹肌了
唔知你個舉例有咩關聯。不過我無咁嘅意思。
都係我之前講果句總結啦。

答我啦

你講到自己咁痛恨高登文化

又用高登表情符號又巴打前巴打後

咁冇骨氣,屌你老母唔係好鍾意搶高地叫人返高登咩

扮睇唔到?

摺埋啦柒頭皮
刀叉吉咩切咩都得西方文化好野
一樣工具同兩樣比
屌你老母 筷子唔撚係兩隻?

秒殺左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞