民陣緊急呼籲

1001 回覆
2947 Like 77 Dislike
【在囚手足網上筆友系統圖文簡介】

在囚手足網上筆友系統是由燕子生命建立的網絡平台,以推動牆外手足撰寫書信予因社運而受刑的牆內手足目標。
你亦能為他們在黑暗中帶來光明,成為他們在風雨中的夥伴。

只需簡單兩個步驟,即可與牆內手足築起聯繫:
一:登記獨一無二筆名並留下聯絡方法
二:撰寫你的第一封信件

截至2021年2月,已有4000位手足登記成寫信師。
立即到 https://swallowlife.org/intro-heartwithmate 成為寫信師的一份子。

當然我們更加希望你能夠親手撰寫信件,你亦可將書信寄到以下的議員辦事處或郵箱:
伍健偉議員辦事處︰元朗天水圍嘉湖銀座一期251號舖
關俊笙議員辦事處︰元朗天水圍天恩邨恩福樓地下5號室
侯文健議員辦事處︰天水圍新北江商場1樓B6號舖
林進議員辦事處:天水圍天瑞邨瑞財樓地下2室
抗爭點滴郵箱:九龍中央郵政局郵政信箱70320號

#燕子生命 #香港人 #寫信 #黃色經濟圈
手動置頂
而其實所謂踩港撚九成都係五毛(其餘一成就係弱智跟風on9)目的旨在消滅香港人對自己嘅自信、自豪感、優越感,同埋對彼此嘅感情,製造互不信任、互相猜疑、自暴自棄嘅氛圍,從而穩定政權。以下現象為其中一個表徵:

大家有冇發現,連登總係有一班人,無論你做啲咩嘢,都可以有位話到你,一日到黑不斷講輸啦輸啦冇人做嘢啦移民啦,你唔做嘢佢地會話香港人係奴隸係抵死係癈柴,你去做佢地會話得雞水咁小力有咩用呀邊夠人鬥呀,不如放棄啦做隻港豬啦快啲移民走佬啦,當社會上有一大班人去做嘅時候佢地就會笑你係送頭係戇鳩,跟住就會講人地食花生睇戲移民呀你地就繼續做傻仔幫港豬移民走啦之類嘅說話內容。佢地真係同路人?大家試諗下,如果真係手足係會俾建議幫手補鑊,即使有唔同意見亦唔會淨係留言不斷笑香港人送頭嘅撚樣,冷嘲熱諷撚一黎只會對件事無幫助,二黎只會散播失敗風同打擊士氣,令人遺憾嘅係有唔少傻仔上咗呢一班人嘅當連自己都講埋一份。呢一班究竟係咩人,自己諗。

(依照經驗所得,發現呢類人未必係五毛但可能係思維唔發達而周圍放負嘅on9,正正係因為自己解答唔到革命難題,又想急功近利,提出一啲不切實際嘅要求(eg. 200萬人勇武,放諸全世界嘅stat都係冇可能)。當人哋解釋完/ 鬧完自己又駁唔到,但又接受唔到人地批評自己,老羞成怒,開始一味笑人「一講乜乜就屌人乜乜」,最後變成一個好嬲好嬲,然後上連登笑人好嬲好嬲嘅冷氣軍師,從中獲得「眾人皆醉我獨醒」嘅心理優越&安慰感。由呢一刻開始,思維因心態而扭曲,言論亦變成放負為主而無實質上嘅建議,呢類人即使本身唔係五毛,但行徑上已經同五毛無異。)

For example:

五毛/ 弱能思維on9:
1.)繼續快樂抗爭啦你班廢柴剩係買嘢就可以打倒共產黨啦

2.)成班和理非去shopping 就當自己出咗一份力,當手足condom

3.)叫你衝又唔敢衝學咩人搞革命呀
笑左,想拖人落水,一陣非法集結暴動國安法加限聚令
Push
咪理佢啦

手足聽日西九見
手動置頂
聽日星期一好多人要返工
希望有唔洗返學號學生去支持
三月一 西九見
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞