消息:預算案將公布派發5000元電子消費券

515 回覆
47 Like 345 Dislike
八達通app
乜撚野駛二千儲三千呀
消息人士話係八仔,但嗰1000蚊應該唔會當儲值額噉入落張卡,就算係個app都何能識block唔畀你轉返出嚟
外國都係直接派錢寄cheque
呢個時候又唔跟下
你有無去過公立醫院睇醫生 或者喺公立醫院出生
其實台仔三倍劵幾好

屌建制係到做乜撚野架?
大陸十倍TIM, 買滿一百先減十
BTW 我都覺得二倍至三倍最平衡既
咁對於基層就一兌一係好既
派得個5000蚊搞咁多野
應該要俾好多錢呢三間嘢
好心一炮過 $5000 la, 想買部 iPad Air 振興美國都唔得
俾銀行同俾PLATFORM既分別啫
要set埋 limitations 仲唔獅子開大口
蔡政府度縮數,要市民先俾$1000出嚟買$3000消費券,在政府角度睇可以節省三份一嘅政府開支去做到同樣嘅刺激效果;但在市民角度睇心理上唔好受,覺得麻煩,你不如直接俾$2000我,然後仲要少過當年馬英九派$3600
有冇睇嘢?
我咪話‘即刻瘋狂加價?短時間啲人可能照消費嘅’囉,加冇問題但你話‘啲鋪頭減返價就難’就唔會係囉
香港好多精明消費者,$1都格到盡你同佢定啦
1. 派錢都得㗎,但啲人好自然會偏向keep,例如派10K洗2K
2. 咁要睇佢有冇指定咩鋪先用得啦,最好啲券除咗一個月內用+指定途徑(Payme/八仔等)外唔好再加條件,主動權畀番市民
3. 香港好似自2011只派過3次(6K, 4K, 10K),有冇你所講‘話市道唔好市民唔願消費’而年年派?佢要派/唔派都大L把藉口,你見今次唔係cash係coupon已經係啦
true,錢就點都要畀,差在益邊間嘅啫
電子糧票, 遲下大家唔洗出糧, 政府比電子卷換飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞