消息:預算案將公布派發5000元電子消費券

515 回覆
47 Like 345 Dislike
連登經濟學家
我明呀, 所以我咪講用個1000蚊黎做日常開支
我諗香港地點都用到1000掛
同埋我想講既係劏房波咁做唔會刺激消費
咁的確係可以用黎搭車食飯既
咁你平時要用既洗費咪係個1000度扣
幫襯電子雞
可唔可以買電子雞相
哦, 我明白啦, 你講得真好
個人資料唔等於消費紀錄
分唔到?
派cash啲人咪一樣都會消費
你估食飯搭車交租買衫唔洗錢咩
多鳩餘整個電子消費劵又要整個系統出黎比啲店舖又額外用多筆費用
總有班人唔會消費 或者可能買二千蚊野儲三千 佢咁樣就係令全港700萬人一齊消費五千蚊 刺激經濟成效好好多喎 其實唔理其他野黎講呢招係幾好 佢可以幫補下啲真係有需要既人搭車食飯又真係幫到個經濟
下? 我只要將平時洗費用個1000蚊黎洗
其他照儲
一啲分別都冇
要儲都係會儲

儲電子券?
失業個班人 正苦叫佢地貸款而唔係比援助金亦都冇幫佢地增加就業機會
派個5000蚊消費劵好多? 幾快就用晒,點解唔諗下長遠嘅解決辦法
你都識講以前派1萬蚊現金,依家講緊正苦寧願用幾十億去整優化海濱同足球場都唔拎多少少錢出黎派夠齊頭1萬蚊現金同埋整援助金幫班失業人士

就算700萬人用晒個5000蚊刺激經濟都只係短暫效果,並未能解決現時社會失業人數同埋整體個社會經濟

既然你講到個5000蚊消費劵好似好好洗咁,可能比你可以洗幾個月,有冇諗過有啲人失業但要交租一個月已經冇咗成萬蚊 咁係咪派現金好過派所謂嘅電子消費劵
唔消費有撚用咩
關咩事?照你咁講香港已經年年派咗錢啦
電子現金券應該似中電消費券玩法 (近8成藍店)
https://lih.kg/aKHdnmV
派消費券咪又係套現
你啲point都幾搞笑,啲鋪爲咗食5K電子券即刻瘋狂加價?短時間啲人可能照消費嘅,因爲電子券唔用=垃圾,但用完就係洗自己錢,仲會同你大洗?當手頭緊就會去冇加/加得少嘅鋪買,咁加得多嘅鋪一係減一係執㗎啦
其實消費券對市民有咩幫助
就當d商家唔加價
一個月先得$1000,搭車都無左啦
純粹真係好過無
派券目的係乜

如果目的係鼓勵消費,咁冇券係咪就消費唔到?唔係
如果目的係為左救助商戶,點解唔係直接幫助而係要兜個圈扮哂經濟繁榮?

政府可以大條道理免租,免稅,甚至立例拉鳩埋業主仲有效直接,但就偏偏揀一個最荒謬既方法

我當你真係成功,下年唔派又話市道唔好市民唔願消費
係咪又印 coupon 經濟扮市旺?

更唔好講而家市道唔好並唔係疫情影響,真兇係政府一手打殘個市
唔好俾佢轉移視線賴得就賴
只要佢set指定用途就得,例如只可以用嚟買嘢,咁你用唔用?
咁要睇係可以買咩啦
消你老母臭化閪券屌你老母波叔 個腦生腫瘤?
你都幾搞笑,有冇睇開新聞
澳門已經示範咗派消費卡之後有店鋪將貨品加價,你覺得香港唔會?Google睇下新聞先啦

你當然可以選擇去冇加/加得少嘅鋪買,咁你咪到時做個精明嘅消費者唔好比商家賺咁多囉但係啲鋪頭就係咪間間都咁老實唔加/加得少就冇人知啦。

可能之後啲人5000蚊用晒,啲鋪會減返價嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞