你食過最貴一餐係咩嘢同幾錢

306 回覆
5 Like 96 Dislike
囡囡生日年年去一次
唔開酒加到$2000 per head 啦
中伏添

大排劏係咁意食下都每人一百幾十
仲要一人四碗飯
咁多咗飯就要搵多啲餸嚟餸飯㗎啦
好fd先會做姊妹, 好fd先會比1800
邊有賺定蝕o架
下你唔撚講幾時我撚知咩

而家價錢有冇貴咗兩倍以上咁誇張先

五年前食牌仔已經講緊話差唔多咁嘅價錢啦喎

同埋我唔係否定佢哋有呃秤嘅可能

但係如果一條友食四個飯+2兜餸再加嘢飲其實唔係乜嘢誇張嘅事

對於龍舟隊仲要做完運動去食一定食到咁嘅份量,而且佢哋仲係有意識咁話要鬥式得多
屌你又人身攻擊

你搵到當年嘅Menu出嚟先再講啦

五年前你喺邊個大排檔搵到兩舊水可以食三個餸+4碗飯再加野飲

唔撚夠人講就淨係識人身攻擊
好食就真係入口就溶個種
夠香
唔係爭鮮個d要咬下咁既

但係對我來講幾十蚊一碟椒鹽豬扒飯先係真正好食既野
仲有西檸雞
Lunch fine dinning 一人hkd 2000
40個人
1萬除開
都係每人250

第二係佢地on9
人地有叫佢落一盆飯
佢地堅持要人頭飯
每人4碗都40
同你裝飯唔洗做咩
一盆過你自己裝咪平d
加上酒水呢d
明賺嫁la
locanda $1300 人頭
我有friend話Robuchon Au Dome抵食過香港好多
係要過大海咁解
戇鳩職場文化
公道啲講
大排檔超過十人食
埋單一般$100 前後

我當佢全部U team 超大食$200 唔係冇可能

對單個陣逐樣對計翻條數實冇得嗌

問題係佢好似自動X大3倍
係X大3倍, 但係班友都係食晒喎, 個份聲明無話食到嘔都仲有一半係檯面浪費左,亦無話係中間投訴話點解咁多餸, 只係埋單既時候嫌貴。
咁個伙計可能真係無講清楚, 但係佢專業判斷無錯喎, 除非你夾硬話個班友去食飯本來唔打算食飽, 淨係打算食一半飽。
我覺得最公平既講法係:未能達致無合理疑點去咁去判斷舖頭呃秤。
仲討論緊
係咪係大阪食
when eat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞