結他f chord求救

75 回覆
0 Like 19 Dislike
冇錯
每日練少少會有效率過一日瘋狂練
每日練少少,一年後都彈唔到嘅人應該佔多數
其實有冇計平均禁到要幾耐(次次100%禁到) 洗唔洗兩年
樓主 練其他基本功 跟下scale之類 練下指力 自自然然禁到
同埋支結他咩黎先 幾百蚊果d一世禁唔到都唔出奇
正常就拎去比人setup啦
明白結他係之前自己一個去某結他店買既2880,唔知係咪伏
如果唔關技術事有可能係個nut太高,可以試下第一格夾capo, 試下再Bar落去會唔會好大分別
敷下冰 10分鐘 每日一次
唔太痛嘅range 內,mobilize下手指關節
用紗布包住佢 頭3,4日盡量包

唔好按摩 唔好熱敷
唔知你隻手指點

但㩒barre有個冇咩人講嘅邪術

真係邪術嚟,如果有負面影響唔關我事
試下bar 第7-12格啲位 易撳啲
成功先練返上面

或者到你玩耐啲就會玩thumb chord
因為6條線太大聲
都無辦法,根本學結他一年兩年就放棄嘅人始終係多數(Fender做過research, 初學結他嘅人,一年內放棄者佔九成)。而且練習時間次數只是基本要求,最緊要都係passion ,無熱情唔會彈到。
「100%撳到」其實係一個咩概念?

可能會講係6條線都好實無buzz。但我嘅經驗,如果掃chord,係唔駛次次好似機械人咁撳到個bar實一實先好聽,有小小鬆,有些mute嘅感覺可能更立體。但邊條線要實邊條可以鬆?可以好講feel。如果彈fingering 就更加只要彈那條線實,唔彈嘅其實撳都慳返。不過咁講,始終都要有某程度嘅「實」先得,係70%/80%/90%? 其實無客觀標準,要睇玩咩歌,所以慢慢玩唔駛急。

另一個準則可能係快- 由chord轉bar chord有幾快,幾多拍內轉到先叫100%撳到?都係無客觀。如果你話16分音符要轉,或者一個小節轉3、4次唔同款嘅bar chord ,真係可能要好多年功力。

所以都係因應自己興趣去慢慢做,只要keep住做,慢慢會做到。不過如果為咗考試,或學幾個月結他又話要busking 表演嘅話,就真係要非常非常勤力💪🏻💪🏻💪🏻
歌都係扮 幾隻都一樣咁制
成隻手指腫左
學左半年都仲未禁得好F
試下用手指公㩒條E線 可以bar少一條線
我學第3個月就學到bar chord
hold住個e指型f chord,由第一格開始掃4下掃到去第10格再去返第1格來回咁做10次
再用埋mute線技巧
一星期後包你特飛猛進
而家學左半年都未用到無名指禁3條線既B chord
對我黎講呢個反而仲易過f chord
我覺得f7 f#7 fm7先難禁...
條4線經常mute左
咩brand
咩model

有冇包setup
冇就自出去再set
setup 咗差好撚遠
邊到setup好
利申用緊廢野
用廢野就唔好setup啦無謂浪費錢
真係有心就買支好小小
想要專業setup咪呀Ken or WaiE囉 不過你預唔會平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞