結他f chord求救

75 回覆
0 Like 19 Dislike
練多啲就得
練完都唔得 咪練多幾次
個個都係咁練架啦
禁都算還可以 轉chord要轉得快而準先難
有個簡單d 既 F open chord
再唔係改彈Dm7 , Fmaj7
使唔使十年先彈到個bar chord呀
你條傻閪李榮浩老師淨係識抄John Mayer啲riff扮free jam
一定腫嫁喎
唔好用死力
初頭bar得唔實都唔緊要,個位禁得準就唔洗好大力
點解你要追擊李浩榮老師
練左bar5條先 Bm Cm呢啲 Fm同Gm要bar 6條 你唔夠力真係痛到流馬尿
我早兩個禮拜練首Gravity 都練到左手食指關節痛
日日按摩膏都未好返
點解係李榮浩?唔係反你李榮浩....
只係學結他點解唔睇真正guitarist
香港可以睇Jason kui btw
bar chord
要留意既地下
係喺手掙度
唔係手腕
John Mayer 練成點
係咪用錯力
支結他弦距係咪正常先
我估佢手法都係錯
佢用手腕就位
手掙貼緊結他咪手腕痛囉
彈咗幾年都仲未彈好bar chord
樓主算好勁
搵人setup下支結他啦
唔好心急諗住幾日可以練到彈到好靚嘅F chord。件事係慢慢進步嘅,要順都要一年半載時間。反而唔好太focus要幾時撳到,總之最好日日練幾十分鐘,唔一定練死bar chord,因為結他上要進行步嘅有好多野。慢慢你就會不知不覺彈到。
覺得痛都唔抖嘅話可能會傷到影響你以後玩樂器,甚至可能日常生活都受影響
認真答

你果支係咪好難撳?比多少少錢買支好撳少少嘅中價木結他(~4000-5000)
之後你會練得舒服啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞