學習美式英語是否更實際?

52 回覆
8 Like 21 Dislike
係架,所以正常人咪求是但揀一個讀,仲要一個字英式一個字美式咁讀,無問題wo

但好似樓主咁諗邊樣實際邊樣好咪諗壞腦囉

用到先得架,唔好話中學,你試下去大學叫人用英式和美式來講同一句,你覺得有幾多人做到?

掌握左某樣野先有資格講用唔用 和 應唔應該用

單係學英文對大部分香港學生來講已經好難,再分咩美式英式?屌你咩
Exact7ly
係呀,有本地特色係好事,目標係盡量提升清晰度,畀人有專業嘅感覺冇錯喎
你就咁講得通順先學人練accent啦 未學行先學走
見過一堆英文都未流利 eh頭eh尾 想跟我學British Accent
我係網上討論區見到以下美國老師留言:
[Perhaps] you speak British English with a light foreign accent, and to an American, it sounds like a heavy foreign accent; we don't notice that 70-80% of it is just that you're using British pronunciations. I used to teach ESL, and another teacher mentioned this. Once I thought of the students as having learned British English, it's amazing how much "better" they sounded to me.

即係乜意思?
唔一定要先講得通順先留意發音,例如遇到唔識嘅字查字典見到兩套音標/用法都會想揀一套記住

再者我都唔只係集中喺單字嘅發音, 仲會考慮 抑揚頓挫 同用字, 個標題都唔係淨係針對口音

請問你咩背景會有人搵你練口音?
好想可以好似人地咁講得咁流暢,同埋識咁多vocab
學美式係容易d因為多resources。同埋個人覺得British accent 好難後天學得好而唔扮野
冇人學日式
澳式
Today is a good day to die
印度人喺西方國家大公司入面(唔止it,連advisory,銀行,保險公司)做到高層多過abc / bbc / cbc

你估邊個口音喺你耳中好聽d?

諗明呢點
你就唔會再糾結喺口音呢d咁低層次嘅嘢
印度好多人英文係母語,但英文對我地係外語,所以先想揀一個學習model
咪一鳩野 根本九成人連英文都未講得好 仲討論英定美式市英文

你好似舊sponge咁樣吸收哂咪得囉
英美混合係比較容易帶來誤會,外國人更加難理解
例子? 基本上color colour依啲已經generalize咗

除咗一啲slang expression係regional

我諗唔到有咩會產生misunderstandings
因為佢哋聽到最明顯就係呢個分別,但係唔知自己有好多vowel同consonant都miss左,我覺得如果搞清楚堆vowel已經聽好好多

不過近代香港人accent應該唔難明,識多d字,流暢d已經好好。
真 好少聽到係好聽既
憑咩咁有自信覺得香港人講得出英式口音,點學都一定最重港式口音,搞得掂港式口音先再諗英定美口音
其實咩口音都好,最緊要溝通到,下下諗人地唔鐘意你口音,到時唔敢講仲衰
睇你英文用咩串法啦
英式咪英國音
美式咪美國音
用開英式串法但用美國音講野咪一樣好怪

利申:黎左美國10年+
見到用our唔係or會覺得怪,
同埋見到 metric 唔係 imperial都怪啦
你香港人用慣左又想轉 imperial咩
大家就下其實冇咩問題,美國本土太多唔同種族既人
大家冇咩介意,靠自信講出黎唔係重到聽唔明都ok
英美混合係講緊讀音?定用字?

用字方面,我同意係可能會帶來誤會

讀音方面,到底何謂英式口音同美式口音先?而且你計唔計埋 regional accents?樓上都有人講過 Bostonian accent 都唔發 r 音,咁如果我學嘅就係呢款美式口音,我算唔算混合咗英式唔發 r 音?
美國佬會笑所有人既英文口音包括英國人
係佢地垃鳩圾,唔洗跟佢地。
konglish咪算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞