學習美式英語是否更實際?

52 回覆
8 Like 21 Dislike
我的工作經常要接觸英美人士,經驗所得,American English speakers聽學英式英語non-natives講嘢會覺得好難跟,(就算佢哋學得好好),主因係 1.響音後沒有R音他們覺得很難理解;2.英式的L分dark L和light L 但美加一般只用dark L;3.英式的抑揚頓挫比較難使用,更難學得好, 學得唔夠好俾人覺得好造作。

學美式全球通用,又有咁多劇集電影音樂帶來接觸機會;另外就算練好英式,學唔到佢哋嘅用字同幽默,都會好容易暴露自己不足。

我係網上討論區見到以下美國老師留言:
[Perhaps] you speak British English with a light foreign accent, and to an American, it sounds like a heavy foreign accent; we don't notice that 70-80% of it is just that you're using British pronunciations. I used to teach ESL, and another teacher mentioned this. Once I thought of the students as having learned British English, it's amazing how much "better" they sounded to me.

大家點睇? 你哋學開邊種?
無論學邊一種,去到外國都唔會即刻習慣當地既口音同slang
學邊種影響唔大,有一定基礎就pick up 得到當地既英文
英國可能另計
係香港讀書生活工作學邊種更好?
其實唔使在意,你本嚟都係外國人,根本無人理你咩accent,除非人地真係聽唔明
唔係要扮嘢目的只係想提升表達能力,提升職場競爭力
British accent for sure
英式同美式口音喺表達能力不見得有分別,更何況係競爭力
你唔係以為將個「R」讀卷利d誇張d就係美式?
你學到先算啦

利申:美帝大學畢業
學習=/=使用,完全取代

我係想討論香港人應否用General American English作為學習model
我傾向相信Critical period hypothesis,亦反對盲目追隨外國口音嘅英語霸權
現代英語都係美國為主
你上YouTube幾何聽到British accent
討論這個題目本身已經好錯
1. 無人控制到香港人學咩形式的英文,更遑論去學習

2. 睇下咁多年學英文的成果,只有學英文這回事,哪有分英式美式,你唔係以為大家學緊英式?英文好多老師都識教,但哪有老師識教英式英文,單係講到流利的英式英語的老師已經廖廖無幾

去學啦,唔好諗咩應唔應該,諗壞腦
英國入面都大把唔同口音,同埋rp冇glottal t
香港人用英式英文
美國唔係都一堆口音?好似波士頓口音唔發r音?
咁睇字典都分美式英式啦,都要㨂一個讀㗎
我覺得呢個問題每個serious learner都要思考, 撈埋英美嘅讀音同用字係會令外國人困惑, 好多時學校教音標都會揀英或者美
你學美式英式一開口咪又係港式
香港人d所謂英式口音九成都好難聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞