[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶(71)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
想問下邊隻牌子既錶比較保值(除左勞力士)
預算5萬到,唔該哂
點為之真GMT?
Rolex Exp2 算唔算呢?thx
通常時針可獨立調教就叫真gmt
隻馬拉松以三百米來講都算 overbuilt
不過好有型
哦,學到野 thx
Zenith Chrono有冇人買左,周圍無實物睇
時針可以一個鐘一個鐘快跳黎調較。

GMT hand係屋企時間, 飛到去紐約,較個hour hand (only)向後13 個鐘, 分針唔會影響到,即是唔駛再對翻分針,仲有好似個日曆可以向前向後。

利申:都係睇返黎,因為想買。

唔可以快跳時針嘅叫 office GMT,因為呢啲人唔駛飛黎飛去,只係用嚟睇head/branch office 時間。
剛再去官網睇,兩隻都係新機芯.
有無師兄戴Luminox既錶
Mido 成44mm好大隻
2893就唔係, 獨立較果枝反而係支24小時針...
睇落有點舊款,係咪2016 年前嘅款?
請教下咩係真GMT
呢隻係呀
https://youtu.be/pms2ndv5Op4

有2:05開似有調時針
係呀 2011年出既
Office gmt黎講我覺得係最好啲既款
3時區
IMO 咁樣正路好多,咁先 fit 到旅行個 scenario。
2893 係咁 https://youtu.be/PiSSJl8CzPc
我覺得好似 k00k 錶友話齋,office GMT囉
pre invicta 雞仙
有得小炒
我有隻46mm大既雞仙
有價冇巿 係錶盒食緊塵

舊圖
仲有 Multifort dual time 42mm

Functions: Date, GMT

Automatic Mido Caliber 80 (base ETA C07.661)

Multifort GMT就好似係 worldtimer, 2893-2 base movement.
呢一隻麻麻地靚

各位巴打點睇King Seiko KSK
好似有點貴但係我覺得好靚
靚係靚 但個價真係貴咗啲
要稍為對精有研究先會考慮呢隻錶,但係大部份鍾意精嘅都會研究佢嘅機心

結論係-我都唔知邊個會買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞