其實d醫生寫字咁核突,有無諗過跟case既姑娘睇唔明

371 回覆
710 Like 15 Dislike
完全明白你講咩
屋村診所睇既都係普通傷風感冒多
藥種類係比較少既
凍0t
唔係咁解
事實上係有機會姑娘會捉到醫生開錯既藥
不過都會係打電話禮貌地同佢confirm下先
COT
凍字寫多左
你岩一半。你估d senior真係隻隻字睇得清楚?
個個醫生都係訓練成用個一套模式去斷症架啦,睇得多,跟本就算佢寫得撩你都「估」到佢寫乜。
跟本個堆字,全部都係一個flow去,首先verbal assessment... history... physical assessment... impression... 跟住就investigation/medication....
你一望大約知佢想點,個堆係乜字
姑娘叻唔叻, 同醫生手字樣衰唔樣衰有咩關係
做熟左其實都理解treatment點開
好公式
同埋做熟左某d醫生都真係會開到技能睇佢d字
暫時大院A&E睇症都係手寫,細院A&E已經用電腦
普通病房巡房用手寫,Summary先用電腦
ICU HDU就用電腦

唔係想寫得咁肉酸嘅
但係上一代醫學院教授仲係用緊膠片overhead projector
我哋冇PowerPoint 要手抄notes
有啲tutorial 又係冇notes要即埸抄
抄抄下就愈來愈樣衰

有陣時我哋都會估同事寫乜
多數睇成個字嘅抑揚頓挫,配合埋上文下理去估咩字

新一代醫生啲字多數都睇到
不過忙亂起上嚟都會寫得好潦

比起潦,其實更怕啲人東一忽西一忽咁寫
即係唔跟上文下理
因為大部分醫生諗野有同一個思路(機械式訓練嘅後果)
如果有啲天才係飛Step跳Step咁諗野同寫野(叻人係咁)
咁就會好易睇漏

拿,有人講我想講個樣野啦
我見過寫COT
諗左陣先明C係cold...
醫生體都有好多種
一個醫生係睇唔到另一個醫生寫咩嘅
通常都要拎出拎集思廣益
靠上文下理去估
想學醫生體
今日開始學啦
佢自己都未必睇得明
真係醫你果個其實係姑娘
每次都係買大細咁
都未至於睇唔到既我覺得
佢地都要明上手寫左d咩架嘛
上手係Arial or Times New Roman 咪得囉
如果係醫生體就大家開出嚟一齊估
班粉腸落到黎香港 pass 到個醫生試先奇
我細個都有諗過呢個問題
啲中醫寫到咁核突但執藥條友又執到
冬oT

T走

0樂

白反

仲有冇
因為我今晚要買外賣囉
睇得多醫生字自己都寫得越嚟越醫生,成日俾人話啲字靚咗好多但好難睇
上次買嘢填送貨地址,個sales入到全部錯晒
頭半年既病人啲藥...
決定佢地pass唔pass果個又唔係我地
已經有中國醫生係正苦醫院做緊野啦
唔聽電話
唔肯做急救既case都見過
唔好整估外行啦好心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞