其實d醫生寫字咁核突,有無諗過跟case既姑娘睇唔明

371 回覆
710 Like 15 Dislike
老一輩醫生先會用

新果d一來唔識,二來全部病歷都電腦化
我俾老細屌過寫得太清楚
會做壞規矩
來來去去都係upper xxxxxxxx
上呼吸道感染?
醫療野出錯好常見,上新聞都只係一小部份
睇cms 仲手寫
真定假呀
用左手寫醫生體又點睇
醫院唔會淨係得upper xxxxxx囉

出左來做幾年 out晒啦個人
你覺得睇唔明,唔係因為你睇唔清楚,亦唔因為佢寫得核突,而係你唔熟個CASE 同唔熟個隻病。過幾年你就明我講咩
睇唔明學咩人做姑娘
因為D 屋村診所
你咳一定開呢隻
傷風一定開果隻
求其睇到少少已經知
唔使咁old seafood..
我都係講緊岩岩畢業果陣
睇唔明咪問其他senior囉
岩岩畢業使唔使識飛先可以做姑娘呀
明既
D 診所來來去去都係得果D 藥
勁撚廢
唔係老唔老屎忽,你唔係剛剛畢業咁相信你家陣都明。

就算D醫生寫到標階體咁款,冇經驗既,你只睇得明D treatment都只係會照做,唔會諗到醫生既方向/醫生想要d乜/要幫手observe乜野/點幫到病人。
出咩嚟做?樓主係醫生?
即係其實姑娘唔洗睇得明, 係要自己斷埋症估到醫生開咩藥
暫時大院A&E睇症都係手寫,細院A&E已經用電腦
普通病房巡房用手寫,Summary先用電腦
ICU HDU就用電腦

唔係想寫得咁肉酸嘅
但係上一代醫學院教授仲係用緊膠片overhead projector
我哋冇PowerPoint 要手抄notes
有啲tutorial 又係冇notes要即埸抄
抄抄下就愈來愈樣衰

有陣時我哋都會估同事寫乜
多數睇成個字嘅抑揚頓挫,配合埋上文下理去估咩字

新一代醫生啲字多數都睇到
不過忙亂起上嚟都會寫得好潦

比起潦,其實更怕啲人東一忽西一忽咁寫
即係唔跟上文下理
因為大部分醫生諗野有同一個思路(機械式訓練嘅後果)
如果有啲天才係飛Step跳Step咁諗野同寫野(叻人係咁)
咁就會好易睇漏
姑娘 無做醫院啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞