北海道圍爐區2

1001 回覆
54 Like 5 Dislike
日日都睇Live,今年終於學識冰壺係點玩

btw 想問下北海道係咪算少香港人住
札幌差唔多二百萬人口講有大約二萬個外國人定居
其他地區,例如富良野,ニセコ都要唔少
不過感覺上唔太多香港人喺北海道住
之前見有台灣人推介くっちゃん
不過我諗都係札幌最好住
當然,畢竟係大城市
生活機能都算便利,不過大風雪一樣都係麻煩
係倶知安住既,多數都係滑雪学校既員工/老闆啦。
咁計住就當然札幌最好啦。食野多選擇。又有商場行。
倶知安最多都係得Aeon同supermarket。
有人係富良野住
北海道最方便我反而覺得係函館
計我話,旭川個地理位置仲方便
札幌對上果D好難住
旭川其實感覺幾正,而且係北海道第二大城市
不過見當地人講旭川因為被山圍住,附近又冇海,
冬天勁凍&積雪多
而夏天又勁熱,氣溫兩極
富良野真係隱世...退休
倶知安既環境,我自己都幾鐘意。
不過要長住,都一定係簡番札幌,
始終最容易習慣。
又暴風雪
JR 全運休
睇見係札幌番工番學等巴士既
成條長龍又上唔到車
路2邊都係雪得一條路行
點住落去
鏟雪鏟到傻
呢幾次大雪次次中札幌
我記得上年次次中岩見沢
JR仲鏟緊....唉

踏正北緯44度
無逼爆玻璃
依家又融雪,啲路又難行左
https://twitter.com/Chitose_Info/status/1498908057719296004?t=CWLGI3T0HMWHbIay5dcE7Q&s=19
明日3月3日(木)、新千歳空港ではまとまった量の降雪となる予報が発表されています。
新千歳空港をご利用のお客様は、最新の気象予報・運航状況をご確認ください。
※日本時間はUTC+9時間です。

https://t.co/hpLrvXY55r

https://twitter.com/UN_NERV/status/1498913214293180418?t=LosyxHO0o8V84VJ5n2sTXg&s=19
【北海道地方 気象情報 2022年03月02日 15:48】
北海道地方では、3日明け方から夕方にかけて大気の状態が非常に不安定となるでしょう。竜巻などの激しい突風や落雷、ひょうに注意してください。
估唔到香港會變成另一個釧路
8點已經靜過鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞