北海道圍爐區2

1001 回覆
54 Like 5 Dislike
今日去咗同事度聚餐
坐坐下一齊去除雪真心攰到癲同幾危險
頭先行返屋企又係突然間落大雪
如果真係度札根長住都幾無奈
係架
睇新聞就知道佢地想喺冇雪既生活好過
真係唔除雪連街都出唔到,或者入唔到屋企(Mansion 除外)
年年都有新聞話啲耆英上屋頂除雪失足跌下拜拜

灰到一個點,雖然好清

凍到呢⋯⋯
1月去北海道
想點plan先?
去3日咋 其中一日小樽 其他未諗 想係札幌食獅子王拉麵

就快有流冰睇

佐呂間湖
今年有冇話幾時到網走?
幾年前有計劃想住鶴雅
選擇有佢啦/網走湖/阿寒湖 三間
最後揀左阿寒湖

發現湧別/能取/佐呂間呢部分旅遊非常冷門交通又唔方便
我次次都係揸車的
與其住阿寒湖,我情願住釧路市街,貴到呢…
舊年去住 有雪祭event
17500yen單人包兩餐覺得好抵玩
不過佢車太疏要一大早就走先就到其他行程
我都係住遊久之里,鄙之座真係住唔起
諗住都係豪一次,其他日子就住返平價商務平衡返
我係join釧路啲一日團順住行程喺阿寒湖落車
走就坐特別日子開既大巴直去JR摩周駅
我第2日接住搭SL
要坐阿寒湖最早果班巴士走
酒店好好搵專人車我去巴士總站

如果留多一日既話我應該都會join bus trip
其實我都係跟住坐SL釧路濕原號
不過我選擇坐回程喺標茶駅有多時間/位置可以影相
計劃係早上坐大巴去摩周駅先買佢張弟子屈pass,用pass坐佢架大巴上去摩周湖第一展望台,影夠又坐返大巴落摩周駅坐火車落標茶駅再坐SL返釧路

全日本最凍既町

屌 去唔到
https://twitter.com/hokkaido_bosai2/status/1478282579061391362?t=Tkvjaz6cgbSC50shvilMMw&s=19
帰省先から戻り、同じ道内でも雪の量に違いを感じた方も多いのではないでしょうか。
振興局所在地の積雪深を比較すると、1番多いのはニセコで有名な後志、少ないのは馬産地で有名な日高です。
石狩(札幌)は平年並みですが、留萌は平年の2倍、十勝は1割となっています。
日本海側完全係硬食
所以點解啲人鍾意冬天去道東
呢個時候,帶廣釧路嗰邊比較多陽光,雖然都比較凍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞