Civil牌(ICE)已經係一個垃圾牌,阿豬阿狗都拎到

100 回覆
17 Like 17 Dislike
實有, 但比例少囉
3-4 年考到應該100個冇1個
係得d走江湖既ARE係正常少少
好過你字都唔識

不嬲玩字重要過起
Ice不嬲都係垃圾牌。係英國搵工程工係睇年資唔睇牌,黎到香港先懶係專業咁要有牌
咁你唔讀civil咩原因?
讀果時鬼知咩
有得揀多次唔讀工程添啦
ICE 要考的話有咩requirement?
坦白講E and M 班人本身能力係低的,你睇下咩成績入學,重話要考牌
成續差,讀e and m, 讀到 third hon 入細公司,無大job又做到死,之後話考牌
證明civil好揾
考完個垃圾牌有4萬
經紀牌都唔保證呢個數
一路屌一路袋人工
https://www.jupas.edu.hk/f/page/3667/af_2013.pdf
13年poly civil收24.3,poly bse/me/ee收22.x

https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/admission_figures.pdf
20年poly civil 收22.2,poly bse/me/ee收19.x-22.x

想問下差個一兩分個能力會差幾遠
你話好似三寶咁收2尾同e&m收2頭就話差距大姐

同埋我主要想講civil有ICE班人都係乜都唔識
唔似其他discipline考左牌起碼自己果範係熟先
讀到third hon 真係轉行好過
依家政府 job 上名做 construction manager 要有埋 NECReg
出面挨過十年八年入 CEDD 果班爛船都有三分釘
Fresh grad CEG 親生仔上去果班真係不敢恭維,特別係近十年果班
我無話civil班友能力唔低喎,engine係垃圾成續差水泡科就緊架啦,只不過係E 同 F 既分別

講開考ICE, 根本就唔應該會肥添,但香港去考都重會有一堆人肥,之後又懶 assessors針對
CEG 真係極品黎,能力同態度係兩個極端。但人地3年穩袋7萬,吹佢唔漲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞