其實點解咁多人仲用緊銀行買股票

194 回覆
385 Like 16 Dislike
Private banking有rm每分鐘幫你望實個市
佢有最快既料收到,炒美股通宵幫你炒,唔洗捱夜
用支牛啦
有冇人願意用呢個市值收購佢
所以用ticker mark
你地幾多%身家擺證券商

90%擺證券商,接近成副身家擺證券商
好似唔太安心,雖然大把人擺多過我好多
無話幾多% 擺牛牛暫時唔多過廿萬
副身家係證券商感覺好似無咁安全
同埋t+2好綁手綁腳
擺晒證券商又無咁放心
可能轉50%hsbc 50%證券商。。。
係咪誤會左T+2 =轉番啲錢入銀行
T+2到到都有,你銀行賣左都要等兩日先有錢番
broker 轉錢番入銀行最多差一日

個個唔同就真既,可能覺得俾依18蚊美金justify 到嗰一日delay 啦
點解?
我知t+2到到都有,但證券商唔洗等可以立即再用畢錢買
day trade 係feature 黎
原理係佢將你未secure 嘅錢,用孖展借比你
美股大多數都係孖展黎,cash only 都係。
citibank 都可以day trade

銀行嘅好處係匯錢快,同埋佢個currency exchange rate 未必係public order 黎

有可能係銀行自己同係兌換

但用證券行,佢大機會係沽港紙,然後買美金。
會受到成交日同市場結算影響
上面有講,孖展息平,同埋免手續費,雖然只係100,但100蚊夠借50-60萬
因為銀行買到GME囉
美股都平
我第一時間都係諗起渣打
話匯豐中銀垃圾個啲真係未試過citi
我真係屌citibank老母 有次㷫到我寫去hkma投訴佢
以我所知間間銀行都可以DAY TRADE喎港股
其實用citi個app買股票真係唔好用,反應又慢又lag
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞