點先可以屌醒我細佬?

468 回覆
3221 Like 39 Dislike
老豆老母死得早,喺我廿二歲已經走咗(細佬細我3年)。我應承咗老母我會睇住細佬,我細佬中學咗畢業出嚟炒吓散幾年到而家啱啱跟人做咗保險。屋企主要支出支柱主要都喺我,水電煤屋企要用嘅食嘅都我出。我自己都喺打份萬零蚊兩萬都無嘅工,叫佢每個俾幾百蚊家用都有時俾唔到。一星期有幾日佢條女仲要上嚟喺屋企同佢煮吓嘢食。食埋我買返嚟啲嘢。
呢排仲要跟同事買美股,輸撚咗成皮嘢。
我知一萬蚊唔喺多錢,但對於兩個月入得兩萬多啲家庭喺好多,我自己都有女朋友想儲錢結婚,
我開始覺得佢喺我嘅包袱。

屋企已經無人無物,想搵個長輩傾吓偈、俾吓建議都無。佢都仲喺咁樣,我真喺唔識點做阿哥,唔知仲可以點睇住佢。

我自問收工仲要喺屋企做埋家務,佢自己就日日出街,有工返工,無工返就出街出成日。之前話想養狗我都唔俾,轉頭自己一有錢就攞錢去買隻狗返嚟,到最後又嚟我執佢隻狗啲手尾。

有時真喺好想走咗去,然後同啊媽講對唔住,我唔識點睇住你個仔。
踢個廢柴寄生蟲出門啦
血緣關係大曬咩
無是咁的重作
賣左層樓佢再分錢,輕鬆。
你要俾佢知生活艱苦
出黎做野就唔係比幾百蚊家用啦,成頭家應該所有野都一人一半。你話你搵多幾倍人工就話 象徵式收佢少少家用,但你兩個加埋先得兩萬,點解唔係一人一半?
住公屋
唔洗諗屌唔屌醒,佢有自己一套
放手俾佢獨立啦,都牛高馬大唔係細路仔
你係要睇住,但唔係湊住佢
你都有自己生活要過
你直接儲一筆錢 同女朋友出黎住好過啦
到佢咩都要靠自己嗰陣應該唔會咁廢呱
我就喺知佢搵朝唔得晚,無固定收入。
幾百蚊都喺我象徵式收佢。
等佢用屋企啲嘢嗰時我自己個心都舒服啲
睇住唔係叫你養撚埋佢.
唔交一半水電煤租就掟佢出去, 拎你D野食就報警拉佢.
你要教佢做人. 咁先叫對得住你阿媽.
叫你細佬考紀律部隊
有份穩定收入就好唔同
要屌醒嘅係樓主
踢佢走啦
💎 🤚🏻 養起全家
自己出去住,留間屋俾你細佬,咁已經係對佢好大嘅照顧
咁係你自己養到佢咁懶,無得怨
你媽都唔會想你細佬拖你後腳
屌你老母咁鐘意做大愛撚洗唔洗幫佢除褲拎條撚出黎小便呀
有啲咁既閪細路咪就係因為你呢啲閪呀哥縱容囉
幾百蚊?水費電費寬頻費都唔止呢個數喎
俾個post佢睇
你成世要顧住件垃圾
同女朋友結婚? 唔洗諗㗎啦
咁睇嚟屌醒嗰個喺我
推俾佢睇吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞