冇bno 冇學歷 英文差既人入黎

212 回覆
166 Like 58 Dislike
去大灣區做二等公民
過咗黃金時間就好難學新嘅語言
不過咁 認真睇下人哋啲新聞台、報紙
睇少陣蘋果日報 中文媒體等等
自然會訓練到對英文嘅觸覺
唔好笑我
我學英文由聽歌同睇YouTube開始
加上厚面皮瑩旅行成日同鬼仔傾計 行博物館又撩啲呀婆職員吹水 講講下都算流利

不過未考ITELS
有冇日常口語嘅YouTube channel 介紹?
終日流連喺唐人街呢啲低等地方就一定學唔識
same, 去到就迫住你識,語言上英文其實較易學
最緊要去到要以禮待人
中撚曬,但我有門手藝.
I go to school by bus .

利申:有bno , 已申請bno visa 去英國定居退休
其實學語言係離唔開聽講讀寫4個步驟,香港果隻著重讀同寫其實令人學得好辛苦
同你差唔多
會考3分master就畢業
好多人喺香港讀唔成書去外國讀,英文咪又係本身唔好變好
我反而覺得香港係重聽同讀
平時都係聽同睇多,你諗下你淨係聽同睇可以唔駛俾反應
但係你寫同講就完全show到你識唔識
你知啦,其實香港人普遍比較怕醜驚樣衰
其他u我唔係好知,不過cu黎講ielts reading and listening average 7.5
speaking and writing average 6.5 左右
當年啲省港旗兵都係乜都冇,咪一樣發晒達出人頭地
讀係閱讀,咁講 好睇點定義識唔識 溝通到就得
X3

當年中四留級變最後一屆會考生
再唔掂留多年考第一屆dse
但都唔係考得好,只夠入asso
後嚟去到year 3,叫唔洗做孤兒仔,有個top up degree收留
嗰四年個人慢慢開竅、清醒
再讀埋港大master洗底

依家出嚟到,其實冇人會在意你個過程係點,只會睇你最後去到邊

真係咁在意自己水平,就更加唔好停落嚟,去自我增值

知識/語文學識咗,係自己嘅
只要唔好怕 一年內已經夠聽得明 講得好
Bill burr
Conan
首先要創造對英文既需要.
連登少見嘅正能量
應該話
而家廢唔等於永遠都廢
因為 「bno」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞