[viu]韓劇 哲仁王后 (4) - 賀喜主上MAMA 一索(ONE SHOT) 得子

1001 回覆
19 Like 0 Dislike
見佢係廚房煮餸 一路煮一路笑
聽到崔尚宮係到叫mama 就知佢睇緊
好正呀 我返睇啲cuts咋 淨係想睇自己同老公既野
好sweet lor,由互相誤解到理解,再到食拉麵(相知相惜)
仲有一日就星期六 大家頂住

睇親都笑
17集開播前,又睇多左16集另一個版本中字,夜麻麻又寫下自己鍾意既場景同對白

一向精甩邊嘅外界人奉奉你上一集先話估唔到主上大人蠢成咁,明明吃力不討好,冇可能對抗到嘅命運,實現到嘅夢想都要繼續堅持落去; 啱啱先講完冇耐你就話要ALL IN 落呢個男人身上,果然係賭仔性格 好唔好話你蠢呢

賭徒性格,ALL IN 左就 NO BRAKE,NO RETURN

講咗好多關於發夢嘅內容,好似越嚟越似想表達平行時空設定??
又諗返起之前御膳房奉奉同覃香講既野 ⋯⋯

係宮廷八卦方面金煥的確係專家,好好講出左真相

女兒傻瓜既自白

國丈大人,呢個已經唔係以前為咗氹爸爸開心,連唔鍾意讀書都唔敢講既昭容啦~
佢會按自己嘅意志,做自己想做嘅事

兩個人專屬暗號

第四集奉奉讚主上大人型,跟住就要自己型過佢
第十六集再讚主上大人型,但跟住就發火去幫老公出氣

奉奉自己立左 FLAG 佢叫張昭容啦
自己得唔到嘅嘢 (去玉塔亭),人哋都唔可以得到

鬥雞眼主上嚇親大家 奉奉係咁而笑下算唔話得架啦
崔尚宮個樣
畫像呢度又係 FLAG,個畫師應該俾人嚇親最後畫左個鬥雞眼哲宗出黎
大家有興趣可以Google下真實哲宗畫像

有人想喺自己老婆面前威番次但失敗

金左根你知唔知女人最記仇,呢個仲要唔係普通女人,係會百倍奉還既奉奉中殿張昭容

首先想講,主上大人對住花真個樣真係好似死人咁
第二,主上同奉奉兩個都係會體諒別人,溫柔既人; 八年前井口呢件事,當事人唔提起,
盡量都唔想傷害人/保持現狀,反正過咗去嘅時間追唔番,返轉頭追究都無補於事,
係呢方面呢兩公婆幾夾

呢個見到奉奉既樣,同對住花真個樣真係爭左十萬九千幾里

主上大人真正失望嘅原因,係趙花真借用愛既名義,實際係傷害緊佢口中講所愛既人。

無性別歧視,信任老婆嘅主上大人

鍾意奉奉叫主上做哲宗兒/小宗

有啲唏噓,有啲事有啲人過咗去就追唔番
主上問呢八年昭容遇過啲咩事,有咁大轉變,可惜奉奉冇辦法代昭容回答

主上繼續想係老婆面前威下但失敗
其實大肚係咁高跳落嚟真係好危險,奉奉下次你老公實夾到你實一實

第二集奉奉同洪燕講因為有佢,昭容唔會覺得寂寞;
第十六集奉奉同主上講因為有佢,所以唔會覺得寂寞

最後附上奉奉眼神死表情
BGM主題曲真係好貼題
殘體字幕負皮你先
呢個post 大部分追劇既ching 都有貨金睇黃viu 繁體中文字版,包括我在內。但可惜翻譯得實在太差,好多時要睇多幾個版本先可以理解到內容,截圖share 更加唔會用黃viu 版本黎做
而黃viu 字幕亦都似係中國大陸既字幕組度照copy 番黎,我都想用繁體字版本share 出post, 咁ching 你有咩好提議?一係你做繁體字翻譯版? 定你可以叫到黃viu 改善?
係徥娘娘SH 主上
明知會亡國
樓上咁長就唔好quote喇

早晨,星期五啦
無所謂啦大家都等得太辛苦
https://www.instagram.com/p/CK5CrD1nxAa/?igshid=vet9222t4jod
番外出左少少片段,好似好搞笑喎
個片段好似吸引過正劇喎
知唔知幾時播
好期待
213開始播
見到崔尚宮同待令熟手個part
熟手想睇個萬花筒
睇左翻譯會係每13、14集,每集後播出 希望長少少
真係似平行時空feel
應該係2月13號開始播
因為嚟緊星期六嗰集已經係第17集
佢話有兩集番外喺213同214播
同之前講話分六集每集10分鐘唔同咗

男性朋友係咪呢啲
好似係,見到紅月仲在生
番外愈走歡樂路線
愈覺得正劇會BE 呀
唔好呀
哲宗見呢渣人都呷醋,醋點好低喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞