[鋼筆撚]有冇人仲用緊鋼筆寫字 (7)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
咁好耐。。我都好似5先知
見樓上有人講洗筆,其實有唔少方法

1. 暖水浸

2. 水加ammonia
ammonia可以去藥物買氨水。基本上對絕大部份墨水都適用。但留意Ammonia會刺鼻同刺眼,加一兩滴就夠。弱鹼性筆同偏酸性墨水唔可以用呢個方法。

3. 水加醋
水加10%蒸餾白醋。最啱用係酸性墨水eg iron gall度。對大部份筆都啱用。但弱酸筆桿eg celluloid就唔用得

4. 超聲波機
掉落去震就得。漆面類唔好用eg 漆筆蒔繪

5. 氣吹
老老實實快靚正既方法。搵個軟膠頭相機用氣吹直接插落條feed度泵水。幾分鐘後乾淨晒又唔傷筆
鋼筆平嘅話幾十蚊就有
platinum preppy 評價好似唔錯
不過我自己冇用過

lamy safari 作為入門筆都多人推介
冇記錯應該大概二三百蚊

另外就係我建議你買靚少少嘅紙同墨
因為有啲紙同墨會容易化開同透底
可能會影響你練字效果

有需要嘅可以上 r/fountainpens subreddit search吓 或者睇英文review
始終佢哋個群體大好多 多好多資源
可能會幫到你

利申:都係新手
我第一枝筆就係preppy
用咗幾次之後掉咗
不過都成8年前,唔知有冇改過

入門感覺safari就幾好,又多色揀
簿既cp值最高一定係maruman既簿
我都係新手。。。仲未有書讀。因為買唔起學生筆。。(149)
我都係用緊preppy 咋
我個陣買咗枝刮到飛起,可能ef嚟
仲記得要18蚊一枝
枝筆刮到我張紙都穿
第二枝已經係古董筆,
300零蚊一枝14k
新手唔識買貴筆
邊用到咁多筆
我幾年買preppy又係覺得刮到飛起 寫落唔多順
Btw微笑呢?唔知大家推唔推薦

我都想試吓古董筆
但唔識揀

都幾好 避開ef 就可以
1000內啊, 我見有人推介lamy safari 我幾中意
多謝巴打
多謝巴打
我應該會買lamy safari
每日要用唔同筆。轉換心情嫁
微笑都ok
識俾錢就ok
火山石呀
咁每支筆都夠用一世既。。因為佢地叫萬年筆呀嘛
我寧願用支好少少既日日用
但因為會用有閃粉既墨所以唔敢買太貴既
我諗你試多d現產筆先,知道自己鐘意咩類型既筆再買都未遲。我自己買咗枝Parker 75之後就冇再買過新筆
占pen呀 shit!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞