[鋼筆撚]有冇人仲用緊鋼筆寫字 (7)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
新手想買枝靚啲嘅筆比女朋友
見上個post有巴打介紹呢三隻牌子
如果想刻名有冇話邊度好啲
連埋枝筆大概1k筆直

3. Pilot/Platinum/Sailor
-簡稱日系御三家 極度多款式 寫感各異 吸墨器上墨為主
-特別款極多 賽路路/雞尾酒/四季織/capless/木桿...
-入門:pilot 74/capless,platinum 3776, sailor 14k/21k
-寫感同粗細下比德系較多feedback
-價位 600 up (最岩送囡囡
-當然亦都可以進化到namiki/長刀研
日筆好小有得刻名。。。。lamy官方有刻名。。。同lamy支姣婆紫連玫瑰都ok。。。但。。
點練字好?

啲字好似小學生
字帖。。。。
btw 用心慢慢寫先係皇道
LAMY我誠品見過 幾靚 可以即場刻?
係要搵返官方果間。。。。不過尖東唔知得唔得
Lamy有支LX rosegold 幾靚
五百幾蚊
睇睇先 唔該巴打
個人覺得Lamy 寫感偏硬
建議落筆店試多幾枝唔同嘅筆先買
同埋女朋友會唔會鐘意啲典雅啲嘅款多啲?
因為lamy Lx/safari 都係傾向sporty
同意,lamy係硬嘢嚟
不過果隻rosegold女士用都幾好睇,我朋友中毒買咗

400-600蚊送女仲可以揀三文堂枝Eco rosegold
寫落無lamy咁硬。朋友見到枝筆人見人讚。
其他就等呢度嘅師兄師姐介紹下
rosegold 隻色係幾靚 不過如果有翻少少白色做detail就好 女朋友鍾意白色
搵日落門市睇下先
如果Lamy既話可以睇下Lamy studio、個人覺得個design好似會比safari更適岩女性
白色...

1000蚊到可以揀pilot capless sailor四季織 pelikan m200
呢三枝嘅白色都幾毒下喎
Leisure writing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞