[EDM]呢到有冇電音友?

1002 回覆
69 Like 1 Dislike
留名學嘢
小弟聽咗電音唔係好耐,一開始係聽skrillex入坑,自始鍾意咗dubstep,不過依家聽返佢啲歌覺得麻麻
之後開始接觸其他曲風,依家最鍾意聽Angerfist嗰種hardstyle
其他曲風都會聽下,例如trap,DnB,trance等等
其實我冇話聽開邊個DJ(除咗Angerfist),平時都係上youtube啲channel或者Spotify啲playlist聽

Hardstyle咁重口聽慣左應該對其他歌冇乜感覺
其實liquidcity個d算唔算
我冇特登去深究 都係聽d大路野 ncs呀avicii redfool zedd咁
有冇人聽開 dubstep, dnb, trap, future bass ?
係香港係毒撚 genres

聽下Datsik

小弟聽開 Flume, Baauer, RL Grime, Flux Pavilion
見有人屌Alan walker

衰d講句條友靠抄人起家

Alan walker 個隻electro 風格(rhythm 少少swing)

其實係源至一個叫 K-391 既人

個陣K391自己創左呢個咁特別既風格出黎上唔到位

但Alan walker倒模咁跟反而上到ncs仲咁出名

補充 k391既風格本來係Dutch house再演變出黎

另外上面有人分trap future bass

其實基本上future bass就係trap

只係加左好多pop influence

例如一定有vocal(都多左好多無但其實) ,會多左玩唔同pop常見既funk lead, chord仔咁)

K391上到ncs呀
avicii

avicii

好撚鍾意Avicii
係佢帶我入EDM嘅世界
avicii

avicii

dubvision 25號黎香港
Dj faded 話佢差又唔係好差 唔知點解咁多人吹奏
但同其他比佢真係高不成低不就咁

Faded首歌出左好耐
但唔知點解呢排多左好多人聽

因為多咗vocal同係咁loop where are you now 第一次聽自然覺得好聽然後去google首歌

佢做live過場碼碼地....相比起其他DJ
Faded做歌就叻 一到live就見真章...
avicii

avicii

Above and beyond

呢個年頭仲有人識AB

Faded首歌出左好耐

因為多咗vocal同係咁loop where are you now 第一次聽自然覺得好聽然後去google首歌

個人認為其實都一般

Faded首歌出左好耐

個人認為其實都一般
留名

呢期聽開chainsmoker
最鍾意 Don‘t let me down
有乜介紹大家
純電音真係唔係幾鍾意 有人聲好聽好多
Btw chainsmoker其實係咪紅closer先入到百大dj 聽佢其他歌都係人聲佔大部分
留名

呢期聽開chainsmoker
最鍾意 Don‘t let me down
有乜介紹大家

Zedd嘅Ture colors同Clarity呢兩隻專輯都必推
Btw chainsmoker其實係咪紅closer先入到百大dj 聽佢其他歌都係人聲佔大部分

The Chainsmokers係靠早期既#SELFIE彈起 Closer幫佢地打入mainstream pop
Skrillex

The Chainsmokers係靠早期既#SELFIE彈起 Closer幫佢地打入mainstream pop

其實我一開始聽佢首selfie好難聽 好似大陸啲廣場舞歌咁
秋風巴黎到呢邊好少留言咁
留名學嘢
小弟聽咗電音唔係好耐,一開始係聽skrillex入坑,自始鍾意咗dubstep,不過依家聽返佢啲歌覺得麻麻
之後開始接觸其他曲風,依家最鍾意聽Angerfist嗰種hardstyle
其他曲風都會聽下,例如trap,DnB,trance等等
其實我冇話聽開邊個DJ(除咗Angerfist),平時都係上youtube啲channel或者Spotify啲playlist聽

Hardstyle咁重口聽慣左應該對其他歌冇乜感覺

其實 Angerfist 果種曲風叫 mainstream hardcore
雖然都係 Hard Dance 嘅大家族但係同 Hardstyle 算係分開兩種 genre

我有時都會聽下 hardcore,不過真係唔係個個識欣賞果種炸耳嘅感覺
(雖然我幾鐘意
ZEDD

avicii

真係好想avicii岀返黎

真係好想avicii岀返黎

健康要緊
秋風巴黎到呢邊好少留言咁

近排唔得閒
hkg嗰到我都成半個月唔記得開新post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞