GameStop 之亂 — 華爾街的川普時刻

79 回覆
116 Like 11 Dislike
Who
lm
too long already read
廢老(二戰後嬰兒潮世代,即係50 60後)時代已經過去
讓暴風雨來得更猛烈些吧
Robinhood俾人屌緊喇wow
可摸耳唔好咁求其GOOGLE翻譯就算
鄉民 DeepF___kingValue 更公布交易單,證明他已靠著選擇權在 GameStop 股票上賺到了錢。

option變左選擇權
人地"自由市場"先有得咁玩, 係香港你做咩都國安法拉左先
輸你老母 未撚輸
推介埋呢篇「Reddit網民ssauronn發公開信」

GME 74
https://lih.kg/sjGLOgX
#101 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

原文
https://hk.appledaily.com/finance/20210129/HSBPNDJNEFDSTENBURFZADNUMQ/
300幾鎂嗰時未出,係過咗500鎂佢哋驚到瀨屎先開始唔俾買
香港有無機會做一樣既嘢呢?
睇過佢本買樓書only
想問下點解咁講
龔成標準答案係2800,回覆同上面好似
對資產唔多既人嚟講 真係冇咩意義
4%一年 三十年後有三倍,but so what?
班有錢佬資產增值快唔知幾多倍
4%
對無咩膽同信心的人 買呢啲ETF係最好
垃圾唔識企人立場諗野的連登仔淨係識笑人
咁緊係 如果呢班人buy high sell low又唔係連登仔負責
其實買S&P都有7-10%
買2800加科指ETF都係個好選擇

如果買Vanguard你全球股票 咁多年計其實無4%咁少
你睇好2800?
我從來冇話過etf有問題,唔使無限上綱上線
曲線送錢
65歲都唔知死撚咗未啦 個個都活在當下嘅
同啲老嘢思想完全唔同啦
嗰啲藍絲思想
抗爭搞亂社會生活
唔係話你 講緊好多連登仔都笑9唔跟佢地賭的人姐
2800我唔係睇好 但想平穩又有息的人係唔錯 但無人會成個倉都2800啦 再者2800愈黎愈唔香港
最後BB收市$14

賤撚到
背後一定有大戶推手
wsb只係負責spread開嘅途徑
大戶聞到有錢嘅氣息
肯推起先有得玩,唔係嘅話一早贏咗啦
沽100%above係成年唔係第一日嘅事
將大戶互相廝殺講到咁Epic真係好咩
背後嘅社會現象的確存在
可以話同呢件事有關連
談唔上有好直接嘅關係
一日未endgame一日都未定邊邊輸贏
雖然篇文真係分析得幾好
華爾街一定會係呢一弈後改規矩
雖然我覺得short多過100%真係冇問題
甚至short嘢呢個玩法無咩問題
當然個前提係佢平得曬依家果啲倉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞