GameStop 之亂 — 華爾街的川普時刻

79 回覆
116 Like 11 Dislike
Neo liberals都係為權貴服務
唔蝕唔叫攬炒
但真係有威脅

香港近期嗰啲我怕7婆趕住買花生
同「搞事既一定係廢青」一撚樣
好清楚咁解釋左所謂市場唔止係由經濟因影響,背後仲有文化同社會結構性問題
出面一堆人屌做乜炒gme,覺得係「搞亂」經濟嘅人,先係活喺自己世界嘅廢老
龔成
唔係勁唔勁嘅層面,篇文唔係講緊財技,而係講緊當代群眾唔再係單純用數字經濟可理解到
仲keep住覺得唔正常,覺得群眾「搞亂」市場嘅人,最終會被新嘅模式吞噬
因為現實就係發生緊,你同唔同意都已經身在其中
後續呢
班友駛橫手唔講落去?
後半刺激好多
Reading this while eating tendies.
眾籌集資(資源)

攞去同政權操控既法庭打官司
香港都大把垃圾,例如條趙博瘋狂踩bitcoin,但內容勁錯
lm
佢直頭當gamestop 係遊戲開發公司
好心
無立場都唔扮下
班廢老仲9up bitcoin係犯罪工具,唔用現金係身有屎怕政府搵到

1 班廢老唔明人民有不受偷窺的自由
2 呢個世界有政治迫害,隱藏身份是保護自己
反觀鄉民圈,前面提到的 DeepF___kingValue 成為群眾英雄。其用選擇權做多股票,將原本略超過 5 萬美金的投資,翻成超過 3 千萬美金!毫無疑問將成為下一部電影《大軋空》(The Big Short Squeeze)的男主角。
作者將華爾街定義成所有靠證券生意謀生嘅公司 , 咁都講得啱 , 最終贏家係華爾街

但其實鄉民憎恨嘅並非證券公司 , 而係任意操縱市場嘅大鱷 , 所以鄉民一般指嘅華爾街其實係指大鱷
鄉民盛讚 Robinhood(羅賓漢)「名副其實」,這一次劫富濟貧,把華爾街的錢轉到鄉民手上。

依家變左劫貧濟富
好心叫佢收聲啦
台灣人分析得好仔細
連登以前好多高手
而家只有 5毛
台灣 跟另一島國 日本 相似:

母語教育
母語思考
母語交流
母語論政
母語營商

雖然與世界接軌(英語)有後滯
只能靠族群里的精英做漢化
不過一旦進步
就同步到2千3百萬國民
撇除 情意結 和 使命感
這 商機 和 成就感 足以令他們 精進 和 創新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞