【工程】今時今日仲有邊幾間Main Con係做得過? (2)

1001 回覆
4 Like 13 Dislike
BK 係咪最正路?

呢3間黎講
Buildking定Hiphing好
Civil狗
咁事實係要出齊文件先可以現場改嘢喎
一係就email confirmation,一係就AI
你無一個formal instruction,點解要停地盤同幫你改?
27k好似唔錯你幾年經驗呀?我5年經驗佢都開到35k啦
做緊main con都好想同十仔講呢句野
渣正黎做的確係咁,但如果關係好啲既話其實好多時為咗趕個期係可以通融下後補文件既一來唔洗main con 起完D野又拆過,二來唔洗main con上TO 出多份野。

因為有時咁可以免咗main con 上TO , 因為上TO 即係有野改,老闆實插尻你,點解唔係一開始已經整好哂,仲有野改,姐係又推遲個期啦?

如果main con 要求出AI 先改野 ,通常見親一係大改一係已經起好咗。 咁既話日後final account 個時可以白紙黑字大條道理收錢。

真正勁嘅人入晒政府或者client啦
我預到果啲都係則師/consultant叫我地出CVI, 之後先後補AI
其實冇分別AI 就比較上正式D咁解 ,都係可以用黎cam 錢。一個你當口頭講咗用字表達返出黎,方便過AI咁解, 如果佢出AI 即表示must / 重要/ CVI感覺上似係記錄形式。

通常都係你開完業主會,係會上則師/ 業主 有口頭講既野日後有機會可以計錢/ 怕佢講過唔算數 , 多數就main con 出CVI 比較比則師簽同業主多 。因為有時業主唔諗會議紀錄就認E類文件。
補充:或者開完會—-》 地盤即改/地盤出返CVI 做紀錄比返consultant 同業主去比佢地改圖——之後則師出返正式AI

只係次序問題
MC 如果狂出CVI
Developer 會唔會比老闆插,你冇睇過則師/consultant D野得唔得嫁咩? 請你返黎真坐呀?
又唔會既,其實依類一定有,佢解釋到味得 因為唔係樣樣野都有得cam錢 通常最後都嘈一論先final payment
有冇人做緊CR?
你指華營?
我都想知好唔好做
好似冇乜人講,不過我見佢日日都有post,應該一般般。有冇人你嗰度做緊或者可以分享吓
做工程真係會發達架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞