【工程】今時今日仲有邊幾間Main Con係做得過? (2)

1001 回覆
4 Like 13 Dislike
算唔錯。得佢一間係返830😂
好多連登講到入左developer就係神咁
屌 個個為吹而吹,分分鐘仲ot 多過下家,壓力又大同時負責幾單project,有時仲要開埋D濕尻會哂時間。 就咁前期已經一大堆野要做,又要出tender / check drawings / check 數/ 做presentation/ interview/ 開會(經常個隻) , 而且因為老闆實吹你,自然樣樣野都要快 講樣樣都易,實際做落真係唔同,好處就係返室內/(合約)寫明係返5日
大判遲左/衰左,老闆咪一樣屌你
你冇撚睇過嫁咩?
其實好多大判都係咁行,長短長短

不過關鍵係個長返半日定1日咁解
其實做MC最辛苦係返8點姐,點都要你返去打卡,再出去早餐
係呀 ,勁on9 明明下家做野慢,出圖慢/唔很加人,你冇佢乎。然後老闆就屌你監管不力 食屎啦,
返full day 半日叫5.5日 每星期都要返
4月中in
一個星期就出左offer
咁developer的確係好做好多,返5日,ot又唔多
只不過乜都講錢講期講presentation,唔洗講coordination同design
睇下你自己鍾唔鍾意呢類型嘅工作啫
一間大既MC 樣樣都跟文件 玩都玩謝你啦(eg.金門) 你叫我做乜都麻煩出instruction 比我,唔係一律乜都唔改,照跟tender起,改野? 得,出AI,再同你計期

你developer 又點? 比面會既,不過一定唔係on site果班
係,developer 的確係OT少 5/5.5 day,我識幾個COW都係返緊5.5day
我諗呢度大部分人都講緊engineer/coordinator/qs
做cow入政府好過啦
仲要返8點加ot
好多都轉晒5日半 長短
因為佢一個月得一周短 所以每日減番半個鍾出黎 同出面工時睇齊咋
pauly ge點睇?
幾多年經驗? 27K好似唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞