從前香港好多日語改編既廣東話歌,求日語原曲介紹

149 回覆
8 Like 2 Dislike
呢排聽緊以前既舊歌,聽返 《情已逝》既原曲 《GOODBYE DAY》,講真,好好聽,原唱者的歌聲同歌詞我覺得比 廣東話版本仲入心入肺。 另外一首 《終着駅》,即係《願你今夜別離去 》既原曲都好好聽。 紅左好多年既 《唯獨你是不可取替》原曲 《世界中の誰よりきっと》原來係一首快歌,即係SAMMI 獨唱既 《衝動點唱》,雖然慢版好街知行聞,但我個人喜歡中山美穂同wands 既原版。

呢排好想再聽返多D呢D日本原曲既歌,大家仲有無D咩推介?
舊日回憶的山丘
呢首未聽過,thanks
每天愛你多一些
壯志驕陽
我的親愛

非廣東話:
後來
正,剛剛搵到中島美雪好多,可以慢慢揀嚟聽
壯志驕陽 原曲 好好聽,我覺得把聲比張學友更正面同有energy
送禮勤個月半小夜曲好正
日文詞係女版心聲
廣東詞係男版
必聽
以前D歌好好聽,雖說送禮勤依家唱到都係交行貨,但以前佢把聲個range真係好多日本歌手既歌都唱到。
藍月亮 份詞幫首歌加左唔少分
自動勝利
Butter-Fly
雪之華
紅日原曲係それが大事
仲有東京ラテン系セニョリータ
《それが大事》都好聽,我剛剛睇左佢LIVE 個version,但把聲真心唔夠送禮勤咁強,同埋廣東話份詞又係好屈機,

https://www.youtube.com/watch?v=dxCMs4rQ748
瞳をとじて
日 rainy blue 中 藍雨
日 行かないで(意思:別走) 中 李香蘭
我聽過呢d
原曲正wor ,估唔到,個編曲改左好多。
呢首我覺得 鄭中基 唱既版本都唔夠平井堅咁好,我都鍾意 鄭中基 既歌,但平井堅把聲同 range 太貼近女聲,暴龍哥去唔到呢個位。
絢香翻唱果個版本有無聽過
我覺得唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞