月入二萬 買吾起樓

291 回覆
12 Like 500 Dislike
想知道呢個收入要點樣先搵到舊首期出嚟?
兩皮嘢真係唔好買樓
到時真係得個供字生活得好辛苦
今年炒下股贏一兩倍even更多應該大有人在
係驚甩唔到手,不過甩唔到都叫有屋可以住,月供都係6,7千
公屋我唔諗架啦,入息限額低撚到
至於抽第二度居屋依樣我都有諗過,但我真係冇乜信心一世人中兩次居屋
白居二依家都比人炒到貴晒,已經同私樓差得唔遠

咩係IPO premium?
Premium:
就算未補價有折都好,政苦賣居屋冇賺到盡,三五年後綠表/白居二轉手都賺到一百幾十萬(就係你所講嘅炒到貴晒)

如果家庭申請,第二度居屋冇想像中咁難中嘅,唔駛一定頭1,2個號碼
理論上就抽十年多d實有一次中 如果肯加長者名仲易好多

同埋,唔一定公屋先係綠表嘅

都係嗰句,自己諗喇
皇后山開放式應該真係甩唔到,隔離仲要係散仔宿舍(單位仲好似平均600呎以上),不過真心平既,放唔到住住先囉,好快供完
月入兩萬就要睇你果行升幅快唔快,你同你女友每人2萬5,就已經無得抽了
買洋樓一路供一路儲囉
字都未撚識打既人無資格買樓
冇長者一齊抽呀
家庭申請既話要等結婚,但我依家都未grad唔知要等到幾時先可以開始抽
我估做十年應該超入息
不過真心難放
170萬一陣就供完啦
睇你搏唔搏十年內抽到多次啫
十年內真係難d
一黎唔會咁早結婚,二黎結完都未必抽得中
我依個情況都唔知買唔買好,想睇下其他人會點揀
我自己偏向買,因為應該唔會供得太辛苦,可以一個供樓一個儲錢,十年之後可能儲到另一層首期
邊到清潔可以24k?求介紹
先住後買plan幫到你!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞