月入二萬 買吾起樓

291 回覆
12 Like 500 Dislike
假膠開post仲要上埋熱門...
咁又唔好咁肯定,當年97上下老豆老母搵一皮野左右一個月,一樣買到新界火車站隔離居屋,因為樓價只係40至60萬
絲,我建議你租,仲開心,想住邊就住邊

利申: 月入6位數,都係租緊
個陣時計建築尺 , 400幾當600尺咁幾賣

你計實尺最近得番南昌650幾尺實賣420萬
但地點不同不能比較
上兒登勿認真
LP6 租到 2房
90年搵二萬唸得

當時太古城單位186萬
供太古城560尺, 8成按都是每月供$13500遮

但當時收入中位數得$5100
個時搵2萬即是依家搵8萬
依家供太古城560尺借800萬8成按都是每月供$25500遮
先學搵錢再諗買樓
你幾歲
本身打完一段野笑鳩你
諗諗下覺得你咁慘都係算了
兩個加埋搵5皮
係香港睇唔到未來,無諗住生
諗緊係咪租算但又唔甘心係expenses
想係依個po順便問下意見
最近單人抽中左居屋
預計得皇后山開放式270尺
參考過以往價單,估計170萬左右
咁我依家仲讀緊書,下年先grad,住緊公屋,屋企唔會有錢比到我
咁應唔應該依家買?
定係同女朋友一齊儲10樓直接買私樓?

因為覺得我個case同樓主差唔多,我grad個陣應該都係月入二萬咁上下,所以係度問埋
你同女友人工大概會幾多? fg 至 五年內
預計兩個fg 18k左右
兩個都it9,希望兩年內有20k
我個fd就係兩公婆月入加埋40k 而家供緊13k樓 仲話供30年 供撚死佢有排挨
same here
火車站旁邊點得

95年買大西北居屋二房都要60萬(未有鐵路)
東鐵線97年成百萬啦, 計利率一個月供1萬元到
一定人搵二萬是供得起既

咁你依家口價買番新界260萬二房一手居屋
都是供萬二蚊度, 一樣供得起架
你知唔知你上緊咩討論區
啱啊,所以佢咪話兩個人各自有月入70k先好諗買樓
咪係,唔通有車又係必需品?
仲可以搭車㗎嘛
以前啲人養車好易,唔通又要人人有部車?
上咗居屋儲錢儲落層樓到,有機會儲得快好多
同埋政府送一百幾十萬IPO premium比你
不過房屋福利一生人一次
買咗皇后山,以後連配偶就冇得再抽第二度居屋,冇得再排公屋,冇得再第二市場買資助房屋
抵唔抵就自己諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞