已轉用duckduckgo做主力search engine

148 回覆
71 Like 4 Dislike
video search 冇咸片
g持 已轉
唔講google 吓
講DuckDuckGo吓啦
其實反而好難寫到複雜 主要係tldr
想知會自己睇 唔想知都係唔會睇
好似呢個post咁 好多都係用左嘅入黎 (之前屌google推過 所以唔少人用) 無用嘅都係wfc 到佢意識到就已經用緊

我其實好想提下 hk人唔熟it好鐘意嘜都撈埋一齊
privacy 唔等於 security
睇marvel就個個都睇到 privacy同security對立
但實際就混埋一談
最簡單講 因為google: chrome無私隱 但係好安全(對比其他browser)
事實屌緊嘅brave都係security (公司打劫coin=google都可以拎到你資料 或講唔搞coin佢好安全) 最起過security過firefox privacy都真係有做保護
純粹9 up講下 browser黎計只推ungoogle-chromium 新手唔識就iridium browser 另類野就tor
巴打
留名學嘢
iridium browser遲咗成兩個版本,唔太掂
小弟垃圾,其他高手應該幫到你
Same,不過我主要search 英文,所以問題唔大
我個人覺得無咩所謂 我ungoogle chromium都無up最新
跟repo就夠 裝ublock origin之類加小心唔好亂click網就得 都唔會有人咁快出到未修補bug嘅網仲要去到你接觸到嘅階段 安全係同$一樣 越多越好 唔代表唔多就會死

btw 真係純粹要安全可以用chrome同edge
set返個 safy content設定做off先
searx 非IT狗係咪用唔到
如果唔識tweak,就咁用佢個網啲instance, 係咪用ddg/startpage好過
其實有冇香港。黃既seach engine
留名
但遲成兩個版本,對我嚟講太過份喇,重要大把時間畀佢去更新都唔更新

windows如果唔特別介意私隱方面嘅話直接用edge就得,唔使額外裝又有chrome嘅安全
唔會話用唔到嘅,佢官網都有好多public instances畀你揀,但其實你自己用duckduckgo配startpage用都得,只係用searx會方便啲噉解
冇,至少我未聽過
咁其實整隻難唔難
難在個演算法要整得靚,同埋一開始啲料一定垃圾,要用得耐先會開始好
google 俾d 垃圾中國網flush咗好耐
因為多人用,而且依啲支那網一定多人上過港台啲網,我哋人數一定少過佢哋,未來duckduckgo彈起,可能都會變做好多支那網出現
google多人用正常架喎
講廢話
其實唔只係多人用咁簡單,係因為好多都係快靚正野黎.
因為好多內容農場都係抄文仲要係抄好野,咁樣先多人睇,賺錢.
而大陸網站有時google搵教學都會出現.因為都係好野黎...
你睇完就知內容真係快靚正.

https://applealmond.com/posts/15406

我成日睇內容農場但會再search其他網睇確實,但其實多數都好野黎.
因為內容農場都係抄人地既網仲要抄國內/台灣精英.
邊係廢話,佢主要就係想講
DuckDuckGo 其實又係比呢度吹大

批評緊某啲連登仔.點算係廢話?

連登真係吹到duckduckgo好用嘛,但其實目前真係 google > all
快靚正.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞