已轉用duckduckgo做主力search engine

148 回覆
71 Like 4 Dislike
揾唔到就用startpage,個result同google一樣,但冇晒啲tracker,而且唔開javascript都行得
google search有censorship
startpage用google result一樣有censorship
轉用duckduckgo為主,bing輔助
duckduckgo都有用bing啲料,而且startpage淨係做後備唔錯
Search英文其實真係同Google冇咩分別
中文嘅話就要再多啲人用,等佢改善
duckduckgo 唔係好duck,特別係你打錯野個時
有無人用brave browser
冇,垃圾嚟
Same
searx人
engine本黎想直接用google 但有recap error
用返ddg 用startpage做engine同google有差距 廢過ddg(search英文居多 次之都係日文 唔係道地野無野要search中文咁濟)
你係用咩instance?
docker裝最普通search到野 localhost
無裝proxy果d
純粹it狗啫
巴打得閒開d post都間接推廣prrivacy 我先
其實我諗緊係咪要開post講下電腦安全,特別想講下browser同os嘅security,重點想講清楚linux同firefox並冇大家想像中噉安全,apple亦都唔係尊重用戶私隱噉

但唔知點寫好,始終依啲嘢好多都要一定程度先會明,諗緊點樣寫得簡單啲
有心
巴打建議講啲咩會好啲?
Privacy方面嘅嘢
例如啲social media/website/apps可以知道你幾多嘢,佢地可以拎呢啲嘢做啲咩、點樣拎呢啲data影響返你轉頭

之前套the social dilemma反應幾好,不過香港我就唔知
thx
會唔會好食ram
轉左好耐。
不過有時仲係要用番,不過唔係 default。
電話還好啦
請講
未度好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞