其實4K電腦mon用開既HDR400質素如何?開左同無開分別明顯嗎?

38 回覆
1 Like 1 Dislike
LCD要靠local dimming提高對比度
mon黎講
勁既local dimming方案都俾左IPS先

OLED TV而家最細48吋 好似話會出42吋
但當MON用 問題係會燒印
電腦Mon都有oled
仲貴過電視啫
今時今日唔夠真係搵笨
hdr 你當有就好了,所有平價 (其實唔係平了,只是唔係好貴咁解)
分別都係差唔多
真正分別係directled 同edgeled

老實就算比你hdr600 但佢都仲係edgeled 根本係waste gas
所以你唔係摸頂,冇必要過份追求
UHD BD真係420 10BIT

BTW dp1.2行到4k RGB 444
VESA 標準係
DisplayHDR
500 True Black>400 True Black>1400>1000>600>500>400

True Black係OLED或者未來嘅MicroLED先會做到
1400-500級係區域控光FALD或者Edge Lit Local Dimming 加支持Wide Color Gamut 即係P3 或者BT2020先會有
400級只係純粹支援HDR輸入嘅mon 因為唔需要有Local Dimming亦唔需要Wide Color Gamut

所以HDR400級意義唔大,效果等同依家入門級HDR電視,都係寫住4K HDR 但效果同FHD電視差唔多
VESA displayHDR
呢D marketing term本身意義都唔大
只睇紙面規格 出到個效果好壞唔會理
電腦mon 同電視最大分別係RGB range
尤其係低階電視就算電腦揀Full Range
實際都係出緊Limited Range
因為本身電視設計係for戲劇,而戲劇主要係YCbCr 4:2:0
電腦本身for文字所以唔去到full range RGB 或者4:4:4都會矇
其他specs唔大分別,latency 係主要因為電視嘅影像比較上複雜所以會高啲,但閂咗佢其實就唔會同電腦mon 差得遠甚至係同級
有電視係G sync compatible 例如LG CX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞