其實4K電腦mon用開既HDR400質素如何?開左同無開分別明顯嗎?

38 回覆
1 Like 1 Dislike
因為我有PS4/XBOX打機之餘會睇4K碟,我最近去睇mon,某舖頭條友就話電腦mon既HDR400係假HDR,HDR1000先係真野,但價錢肯定過萬,咁HDR400係咪即係曬氣?
你用1080 mon睇一次
係即刻覺得有分別嘅咪由佢囉
當佢想昆你買嘢囉

覺得冇分別咪真係俾1萬買嚟試吓,睇吓係你眼殘定係隻舊mon假囉

你用1080 mon睇一次
係即刻覺得分別嘅咪由佢囉
當佢想昆你買嘢囉

覺得冇分別咪真係俾1萬買嚟試吓,睇吓係你眼殘定係隻舊mon假囉

HDR 1000 有幾多人真係有睇過?
我估連sales都無睇過

有HDR好過無
不過最低係要HDR400
但唔要咩HDR10/HDR10+

HDR400 其實已經比普通SDR好睇唔少
如果有HDR嘅影片內容或者劇情畫面向嘅遊戲
我會建議你開
畫面效果係睇得出唔同

如果你有錢買到HDR600或以上嘅MON
梗係會再好啲啦
會光到,盲左
HDR400至1400又咪係HDR10
HDR400只係光過SDR 但動態範圍根本冇高到
0.4至400nits 對比度又咪係1000:1
咪就係

而且好多都係用Edge lit 根本做唔好HDR個效果 不如唔開
HDR1000都有機會係edge lit
但嗰啲點差都好過HDR400 嗰堆 起碼Zone多啲
幫助好細
同冇差唔多
我用過32zones edge lit local dimming
所以我有都唔開 用返SDR好過

技術都係唔夠成熟 唔想用住
有D成皮嘢都仲係HDR400
可能貴係其他野到
hdr 600 唔一定好過電視既hdr 10+ 既機
hdr 10 hdr 10 + 係格式, hdr 400 600 1000 只係一個認證,
有hdr 600 唔代表好過hdr 10+既野,
同埋hdr 點都解決唔到ips面版既對比度不足既問題。

oled 即使sdr 色彩 畫面, 係有機會好過 hdr既ips
va oled 對比度無論有無hdr都係吊打ips,
ips睇相一流 ,睇戲九流。
幾時見電視會用ips就咁解。
成班傻鳩答非所問
明明講緊電腦mon
無啦啦走去講電視mon
鬼唔知電視mon有olde 有hdr 1000 有8K咩

睇清楚樓主問咩 諗清諗楚先再回人啦

樓主問緊電腦mon 電腦mon 電腦mon
我揾到一款31.5吋 4K nano ips hdr 600 電腦mon
唔知巴打覺得呢隻O唔OK呢
仲要啱啱好一萬蚊有找

定係巴打都有一萬蚊內有4K OLED hdr 600/hdr10/hdr10+ 嘅選擇?

https://www.lg.com/hk/monitor/lg-32UL950

https://m.price.com.hk/product.php?p=366302
on9仔先比成皮買Mon

32寸2k夠曬 推高hz重好
32寸hdr講到幾光都好 lcd最重要係睇佢array分區,得8區16區就算9數啦
40寸以上先諗4k 但上到呢個size買部電視當mon用重好 又平d 又多分區d 又多功能d
上rtings睇下邊部低input lag就買黎當mon用就得

冇位放電視當mon用既話就算數啦
買左4k咪又係window 放大番125% 150% 最後做野同2k一樣 打機又上唔到高Hz (唔好同我講你用3090但張台細到放唔落部40寸)

幾年前入左部55寸 900f 當Mon用都唔知幾爽
32吋1440k咁blur
我以前24吋都用緊4k 好清
32吋hdr已經做到384/1152/2000區 full array

windows 放大番125% 150% 可以保持清晰度的

結論 你冇用過4k mon
呢款裝假狗local dimming
好似得8區
咁高分區你一皮野入面搵到?一皮以上我買部oled電視唔好?

32寸1440p我唔信你打機分得出
做野d字又太細隻
window 放大左做野個real estate 係一齊scale down, 試下4k scale up 200% d字個大細同1080p 一樣
打機不如買個大電視打

你唔想scale up 就最少用40 inch, 個dpi 就同1080p 20寸咁

結論:上4k就上40寸,上40寸不如買電視
1皮買到32吋4k 85%REC.2020 384區
1440P打機我分到 我玩開3A睇風景

娛樂用途駛鬼理scale down呀
香港有土地問題 咁多人間房放到電視咩
邊部1皮有呢個spec?
32 同40個size差果8寸對角執下張台都放得落啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞