腸易激人士求救

72 回覆
3 Like 4 Dislike
食左幾耐啊🤔 同點樣食啊 不妨分享多啲
大正製藥 都係大藥廠 係香港都好常見
不過自己就冇試呢種 唔好意思
所以巴打不妨講多啲你食嘅習慣 我了解下

另外 比起藥廠 我覺得營養公司supplement 呢類會好啲
因為營養公司 好多係植物萃取物 相對健康同天然
就算食緊醫生開嘅藥 都唔怕一齊食
如果中哂呢
邊隻益生菌岩樓主個隻case咁? 過到胃 落到腸?
利 同佢一樣case 去唔清 肚漲成日想去
好多年
認真
我食過2盒電視賣廣台果隻森下仁丹益生菌
覺得冇乜料到
去睇中醫調理下,平時唔好飲咁多凍嘢,熱氣食物,我本身都有你嘅問題,久病成醫,我已經知道點做啦
與其上連登 不如睇醫生
食左2日 一日食三次 每次飯後三粒 但因為食完之後啲屎都冇咩改變 所以冇再食
不如 揀啲粉狀 我覺得好過丸 同埋有啲人 起身即刻食效果會明顯啲 都可以試下咁樣
之前試個啲都效果都係麻麻 之後個營養師朋友 介紹我食Nutrilite 初頭都唔信 係諗住純粹信佢 都係兩三百蚊一盒 咪試下
原來我都係叫差 不過食完係幾好 去得舒服 次數穩定 有時真係覺得痾得乾淨
樓主巴打都可以一試
好 我會試下
其實腸易激唔洗太驚既,亦唔洗話太關注食d 咩益生菌同藥,最緊要個人調整下心情,放鬆d 唔好有太多野令自己緊張,成日驚肚痛反而仲會痛多幾次,我專科醫生都睇過幾次,2 年前做埋腸胃鏡,有息肉割埋,其實食咩作用真係唔太,共勉之
巴打我地可以取暖我一日都要五 六次好撚多屎屙 好煩 睇專科佢話我後生唔會咁快有大腸癌 冇黑屎 屙血 體重下跌就ok
認真答你 腸鏡一定要照
之前睇左幾個醫生都話係腸易激/ 胃炎 之後驗到係cancer
咪傻 我都二十幾點知真係中左
咁巴打你可唔可以講多啲你情況
其實正常係做晒所有檢查都搵唔到病因,先會確診腸易激
所以都係除褲獻菊花,照腸鏡先啦
一日可以屙3次屎 (非腹瀉)
我相信我都有呢個問題
我都同你一樣 驚長途車
想問下巴打 睇精神科 /腸胃/psychologist
同啲藥有冇副作用
唔該
咁你本身係咩症狀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞