腸易激人士求救

72 回覆
3 Like 4 Dislike
搵食行遠啲啦
想聽下
認真覆 可以試下腸道微生物移植(又名將健康人士啲屎放落你條腸度手術)
樓主有胃氣腹脹 腹瀉便秘 水土不服 已經反映左腸道同胃都唔好 醫生講左就唔多講
便秘 十個人有一個 三個便秘 就一個嚴重 女性比男性高4倍 所以樓主 you are not alone
便秘 反映 水份攝取唔夠 纖維唔夠 大腸無力 同多壞菌
便秘 最煩係 多問題 腹部大 面色暗沉 內分泌失調 免疫系統變差

胃痛胃氣 關 壓力 飲食習慣 胃酸唔夠 有啲甚至係有幽門螺旋菌
食胃藥 係只係中和抑制胃酸 好易惡性循環
消化不良胃氣胃脹 吸收唔到蛋白質 分泌更加多胃酸 唔夠蛋白質 胃壁屏障失效 搞到有胃病 之後食胃藥 無限loop

益生菌 以菌制菌 益生菌唔等如乳酸菌 乳酸菌 係一種
產生消化酵素 合成維他命B 抑制害菌 提升免疫力 促進腸道蠕動排便順暢 縮短食物停留腸道

揀益生菌 乳酸菌 要睇菌株種類 菌菌數量 唔同編號 唔同功能 買嗰可以留意成分表 睇下有冇
活性乳酸菌
益生元 益生菌嘅食物 促進益生菌生長同活性
HN019 增強細胞 對抗變異細胞
NCFM 對抗輪狀病毒 止痾
La-14 對婦科有好處 預防感染
BL-04 平衡菌群 加強益菌發揮 有助消化吸收
Lpc-37 提升整體免疫力

最緊要揀啲係過到胃酸落腸道 巿面好多 係去到胃 比胃酸收皮 如果你諗住旨意益力多 就可以係咁先 不過呢個應該廢老思維 我都順便提下

小弟老母 鍾意飲酒 都大壓力 間唔中胃痛 我仲會俾胡蘿蔔素佢食 次數係無以前咁密 更加唔想佢食咁多胃藥

Sor 唔係專業 搵番啲資料要啲時間
如果覺得 我吹水唔抹嘴 講嘅廢嘅 我收皮 希望有需要嘅人啱聽啱用
希望上面幫到 樓主同其他受困擾嘅人 唔專業 但敢講有用
我都係問個營養師朋友偷下師
大家求安心 可以搵營養師聽下意見 攞觀念 同減肥一樣 飲食習慣好重要
醫生幾百蚊 十分鐘 唔會同你講咁多野 淨係對症下藥就算 唔會同你講觀念 等你下次再有嚟 再俾幾百佢就真
吞屎膠囊
我都有腸易激
每日益生菌
第一日食就已經有效
好開心
教人揀都比你屌 樓上有個話診所agent 你唔屌
兒登仔 開火撚 出番去喇
但腸易激好似唔會便秘 反而係好多屎屙
nonono 腸易激有幾種
一種係洩瀉型
一種係肚痛 同便秘 互相交替
利申參加左浸大個腸易激研究,樓主可以試下
你腸胃太濕,嘗試去睇下中醫,怕麻煩,去涼茶鋪買去濕茶飲,其實仲想問吓你,平時有冇覺得好倦
仆街 係嘅咩咁後者一定最辛苦 我反而係好撚多屎屙 一日要五 六次 好煩雖然有得去係好事姐 但我唔要呢個次數 醫生話我條腸可能好刺激
我都係咁 已經一年了
日日都食唔落野 食少少就飽 反胃多胃氣
腸反而冇乜問題 只係經常便秘 無肚疴
157 由46kg到依家42kg
最慘係成日食少少就反胃 真係好冇癮
上年年頭照哂腸胃鏡 (私家 保險claim足)
除咗有少少胃下垂 膽汁分泌過多
其餘咩事都冇 但食藥反覆都冇乜點好轉
好想可以食肥啲 增重真係好難

我本身係一個十分焦慮嘅人
小小事都可以擔心係好大件事
加上我爸爸同伯伯都曾經有驚恐症
我都覺得可能係遺傳 性格容易焦慮先會咁
諗住遲啲睇下精神科 因為焦慮症係會長期食欲不振
但保險唔包

樓主我建議你照晒腸胃鏡先
排除生理上嘅可能性先考慮精神緊張
一齊加油
邊隻好
多謝你 對益生菌真係冇咩了解 有食腸道調理劑但完全冇用 啲屎可能仲再軟啲
過來人,折磨左我幾年,而家好番,最嚴重果陣搭唔到巴士,驚係巴士失禁/痛死

1. 有機會精神科藥物幫到你,睇醫生了解下
2. 戒奶戒凍飲(本人腸胃好敏感)
3. 運動減壓
4. 飲水,適量纖維,太多會令我肚瀉
多謝 你嘅多謝
如果真係要買 搵番啲專啲嘅藥廠 或者營養公司
之前有隻包裝粉紅色 好多KOL賣廣告 嗰隻真係不了
真係想知買邊啲 先再講
同意巴打
奶容易致敏 凍飲係刺激性
唔係賣廣告,
呢排食左益生菌,
啲屁同屎都無咁臭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞