世界咁多款咖哩黎講邊款最正?

361 回覆
163 Like 7 Dislike
只信 旺角咖喱
有冇邊度butter chicken好食推介?
試過幾間印度咖哩既butter chicken都冇牛油味
巴基咖哩係唔成功嘅印度咖哩
我覺得印尼同星馬歸屬同一類
印度就有好大分別
但巴基同印度差唔多配搭,巴基輸成個馬位。
泰國咖哩亦有自己風格個別地方係幾好味但我麻麻.
越南咖哩我覺得四不像冇自己風格似左抄右抄半成品咁樣。
日式咖哩都有自己風格但絕對唔係好上乘,不過方便易整個個可以做到同一水準。
港式咖哩大多數完全係失敗之中失敗,一般麻麻嘅西式咖哩都可以屌打佢。
未食過越南
但隻隻都好正
巴基斯坦最正 不服來電
咪又係日式=垃圾 之前試過一次之後就無再幫襯過
我諗你get錯左,我係想講我上面po過了
印尼就真係冇啦
唔關香港咖哩事
都唔關辣唔辣事, 黃咖喱都唔辣一樣食過佢幾條街
問題出於日式咖喱味道無咩層次, 咖喱本身係由大量香料溝出黎, 日式咖喱用既香料肯對比東南亞咖喱少好多

另外日本米咁濕身再加日式咖喱簡直係災難, 變左碗糊仔咁
泰國米印度米乾身好多, 食落完全係天堂同地獄既分別
日式咖哩最大問題係啲飯
香港人慣咗食熱辣辣嘅飯
但日式咖哩配嘅飯好多時都係唔熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞