65 歲泰國女子因發布批評皇室影片 被判入獄 43 年半 審訊前已遭囚 3 年

130 回覆
3 Like 214 Dislike
你條傻閪中意做奴隸到傻撚左?
我會話共業黎,大家都有份做成而家呢個局面
改革開放大家將所有工業北移,令到香港本地製造業完全收皮,完全偏向金融、服務業
再經歷過64之後大家都仲on99 相信會有民主中國既降臨
再去到北上娛樂、旅遊零售業完左傾向自由行等等
呢D 種種野大家當時都係慢慢助長緊中國既軟性/硬性入侵
所以我覺得去到而家呢個位 個個香港人都係有位做成,無分大唔大中華膠,無話邊個高尚D 抵死D
回教佛教都pk
喂 人大都有投票
咁咪即係垃圾
我夠可以話 亞洲國家除咗垃圾文化之外都好勁
唔只,仲有日本父權on9到一個點,女人結咗婚多數要辭職。有啲cls公司會俾個期已婚女職員想生仔要排期生,變相焗你辭。生完想重投社會都好少人請。
最後嘅結果係,家庭嘅經濟完全依賴父親,男人壓力大到on9
少過香港邊件實例?
未出世點樣有份造成
2014-15期間上傳,即係佢係連先皇都反嘅共和主義者喎
如果係咁不如推晒啲皇帝上斷頭台算
90後,00後既話
係19年前幾多人仲係會海底撈,雙11淘寶買野玩D 乜鳩英雄,中國D 19宮廷劇
每種行為背後都會默默改變你既潛意識,價值觀
例子就係中國個D 用詞,文字,已經係慢慢咁軟件殖民緊
所以先話每個人都有份去助長,唔好覺得呢D 好小事
職場文化閪啫,但睇一個國家垃唔垃圾唔係淨係睇呢樣下話
我認同共業呢個POINT

至於你話你未出世無份造成
但如果你設身處地出現係30年前既環境
你都會做出當年既人既選擇
至少你唔會有啟蒙既機會

所以呢種對立係必然
亦因為咁先係一種業

正如你唔會笑9發明蒸氣機條友無考慮過環保問題
邏輯係正確

不過呢個觀念都好OUT了
因為放棄權利既, 係佢上N代

所以我認為皇權最大問題唔係個人可以揮霍絕對權力
而係「繼承」呢種觀念
正如過度累積財富令到跨代貧窮, 所以有遺產稅
所以皇權隨時代遞減都合理既
而家呢個泰王真係不知所謂
有無熟泰國既人知上代泰王個大佬咩事
定真係成個國家幫佢cum
呢單判咁L長,真係CLS
痴撚鳩線 仲行皇室制

垃圾國家
痴撚鳩線 泰國人咁撚都唔反抗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞