65 歲泰國女子因發布批評皇室影片 被判入獄 43 年半 審訊前已遭囚 3 年

130 回覆
3 Like 214 Dislike
垃圾泰王
泰國皇室都係仆街
台灣例外
係囉, 投完票DQ再拉哂當選果堆, 算唔算有民主?
香港就最屈啦 女人至上 搵錢易過男人
差少少變左韓國魚
我唔知, 但我知依家全世界最仆街果個政權係唔信佛唔信耶穌唔信任何宗教
弱智少陣
只係好過垃圾香港
呢個 "差少少" 救番第一島鍊同冇俾台積電落入中共手上, 已經好大影響.
泰國係泰皇大晒其次軍佬,他信兄妹得人民支持都冇用。
以前又係當個咩貢獻都冇既泰王神咁拜,d奴性重到傻
相比起80年代香港班大中華膠
邊個抵死啲
講嘢之前用下個豬腦
留意多啲國際新聞先講啦,軍政府咗好耐喇,輸打贏要,同共匪無分別。
日本除咗職場文化 應該係亞洲最勁嘅國家
其他亞洲國家全部垃圾 唔一例外
批評刁帝呢?
所以證明東方文明就係世界垃圾
必需徹底毁滅
佢係五毛一早block咗
台灣政治系統唔係想像中咁完美
而家台灣個政治系統係比較係近Semi-presidential system
行政機關係行政院
最大粒個個叫行政院長,由總統任命,佢係直接對立法院負責。
而國會最高可以監督只係到行政院院長
咁呢到就有個問題,總統任命底下,行政院長直接可以成為總統既一隻棋,如果政策失敗下,對總統既除左民意衝擊外,係體制內既制衡機制好少。佢可以換一個新既行政院長又繼續做黑手
當然你可以話可以有彈劾機制,但個門檻唔低下

所以其實簡單講 一個國家既政治係咪垃圾,係睇個政權係咪以人民既福祉做依歸,呢個係政府一個最大,亦都係最緊要做到既一樣野。

利申修過下政治唔記得有無記錯D 野
宗教既野
唔好話泰國
二戰時期,日本都係用天皇呢樣野去加強日本人對戰爭既一種熱度
屌,個君主立憲係假架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞