IG黑店借「平行進口貨 免稅貨」賣假 Jo Malone 香水 護膚品

183 回覆
236 Like 5 Dislike
懶人包 (1) : https://lihkg.com/thread/2351182/
懶人包 (2) 主要更新其他賣假嘢嘅IG Shop : https://lihkg.com/thread/2352903/
上星期追撃 IG 黑店 @glowverily.beauty,當時店主 Noklam 話會一星期內蒐集好資料俾個答覆大家,但係店主可能要承受太多委屈+太多資料要蒐集,所以暫時都未有任何澄清!

既然係咁,不如就等我歸納吓之前兩個POST,幫大家睇清楚件事事源有一日我無意發現呢間 IG Shop 賣假 Jo Malone!

見到個盒 + 字體 ( 細心啲會發現 J+M 2個英文字母係特別粗體 ) 已經feel到唔對路

之後睇埋佢哋單枝嘅,都係 JM 特別粗

於是我DM店主,佢首先聲稱自己張產品相只係網上cap圖,但我就話我特別capture你話到貨圖喎,跟住佢就spin去講話自己已經即刻改,無心賣假嘢

呢啲鬼開有條路,俾我發現到連部 FOREO LUNA 3 都勁奇怪!

我求其上網搵到友和張產品圖,人哋 Foreo 個字體根本就無咁粗!

咁店主就開始串過馬撚咁覆啦!

當中佢send咗張相俾我,應該係佢同所謂幫佢喺龍豐入貨嘅朋友嘅對話

講真我唔係好信龍豐會賣啲咁嘅貨,連字體粗幼都唔同,好明顯係假貨!咁抱住求真嘅態度,梗係要問吓龍豐啦,因為當時係星期日所以我用咗WeChat問龍豐客服!

麻煩GLOW店主睇吓人哋龍豐賣嘅Foreo洗臉機,根本就無你賣嘅咁粗架!

就算之後龍豐Whatsapp客服覆埋我,同一隻藍色都唔會字體粗成咁!所以我合理懷疑GLOW店主屈龍豐賣假嘢

如果Noklam店主真係喺龍豐買入假 Foreo 洗臉機,你估佢仲會唔會淨係喺story show啲無舖頭名無產品名嘅單呢?店主勁寸話我無買過就惡意話佢假,大佬你假到個紙袋同盒一睇就知,咁係你廢一嘢俾人拆穿啫大家即管認準佢隻指甲,因為真心好柒

揭發之後無幾耐,有個自稱客仔走嚟幫口!先話我賤同衰,我堅持佢賣假貨就spin去佢買過佢哋舖頭嘅 Diptyque 同 Byredo 唔係假,同專門店賣嘅無分別!

既然係咁大家又睇睇佢啲 Diptyque 先唔講佢 Diptyque 香薰蠟燭條片喺小紅書偷返嚟,無落credit不特止仲要落自己名!

呢張我幾肯定就係所謂供應商俾佢嘅相,不特止一堆簡體字名,連個盒都暴露咗佢係假貨

暫時淨係搵到呢張清晰真假比較圖

中間佢一度話我針對佢,講真佢賣假嘢就算針對佢根本無錯,但我其實本身有去追撃開假貨香水 + 護膚化妝品!基本上嗰啲 IG Shop 都肯del post say sorry 息事寧人我就算,所以證明我唔係針對佢/熟人私怨,即刻收皮

首先補返張初級分辨 Jo Malone 真假教學,講真你連呢關都過唔到,仲好意思講話我未買就惡意話佢賣假

而且GLOW啲post like數水份含量極高!

雖然我唔喺 IG Shop 買賣嘢,但我都唔想見到有人俾人呃希望咁多位巴絲可以幫手推,好努力做整合,賣假嘢都要串過馬撚!
雖然我有生之年唔知見唔見到店主澄清,但起碼店主已經承認自己賣假 Jo Malone!

資料由店主自己提供

繼續Click入去可以睇到店主真樣!

真實樣

繼續研究佢 Diptyque,始終得我一個人睇,而且佢加埋好多又粉又黃嘅FILTER真係睇得好辛苦我睇緊佢呢個喺車用嘅香薰,我覺得佢送嗰條絲帶有啲奇怪!

為咗睇佢啲真假相,喺GOOGLE 小紅書睇咗好耐,大家忍吓啲簡體字。個香薰本身應該係無絲帶,只係你去專門店買,個職員可能會剪少少俾你裝飾/後來啲人用嚟掛

相反佢嗰款似係淘寶咁,有啲一坑坑嘅紋!
推,辛苦樓主
想知diptyque真假
Push
樓主好有心
push
推!!!
樓主啲對答好高質
推!扮真貨正仆街
留名學野
留名學嘢
推到黑店收皮唔好再出嚟呃人
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞