LaTeX用家,六年經驗,你問我答

105 回覆
7 Like 0 Dislike
講返正題,我都好鐘意用latex,份CV砌得好靚好工整

要落力啲推廣開去
如果我收到明顯係word打出嚟嘅CV,可能會掉咗佢
LaTex排版真係好靚

自動化又靚,慳好多功夫

巴打我不嬲就咁用手打,想問下咩自動化,要click邊個制?

意思係自動排版
唔洗似word咁改樣嘢又要執排版咁戇鳩

原來係咁,以為唔使理format

Format呢啲一早定好就得
只需要改個內容

要落力啲推廣開去

你公司請人咩?

要落力啲推廣開去

你公司請人咩?

未請住
但長遠嚟講都會請返個接替我

要落力啲推廣開去

你公司請人咩?

未請住
但長遠嚟講都會請返個接替我

我真係用word打

有無辦法唔比佢將一隻字拆開放第二行? i.e. in-
clude 咁樣
clude 咁樣

\tolerance=1
\emergencystretch=\maxdimen
\hyphenpenalty=10000
\hbadness=10000

打喺begin document前面

利申:google搵返嚟,未試過
有hyphen靚仔啲
clude 咁樣

有hyphen靚仔啲

返屋企試下先
clude 咁樣

有hyphen靚仔啲

返屋企試下先

除咗樓主google果個solution, 我睇番一本TeX天書(A Plain TeX Primer), 佢話一句搞掂:

\pretolerance=100000

呢句野當然要打喺begin document前面啦!

Hope this also helps!

除咗樓主google果個solution, 我睇番一本TeX天書(A Plain TeX Primer), 佢話一句搞掂:

\pretolerance=10000

(10000先啱, 因為已經係maximum value!)
有幾多人識讀又讀得啱LaTeX同埋LyX

我對LaTeX (A macro for TeX)同LyX(A word processor embedded with LaTeX)都唔多有性趣研究, 只對佢地老母(i.e. TeX or plain TeX)起到機!

(已有兩本TeX天書(A Plain TeX Primer by Malcolm Clark & TeX Reference Manual by David Bausum), 足夠我學一世了! )

BTW, LaTeX有兩個讀法([Lah-tech] or [Lay-tech]), 我平常讀Lay-tech(尾音同德語loch咁上下囉). LyX就唔知點讀喇!

BTW, LaTeX有兩個讀法([Lah-tech] or [Lay-tech]), 我平常讀Lay-tech(尾音同德語loch咁上下囉). LyX就唔知點讀喇!

CLS, 都唔知邊L個啱?????
Google Translate - [lee]
Youtube - [LEE-eks]
Wikipedia - [liks]

我無理個讀音

我對LaTeX (A macro for TeX)同LyX(A word processor embedded with LaTeX)都唔多有性趣研究, 只對佢地老母(i.e. TeX or plain TeX)起到機!

(已有兩本TeX天書(A Plain TeX Primer by Malcolm Clark & TeX Reference Manual by David Bausum), 足夠我學一世了! )

學師果時師傅教落LaTeX要讀後者

我無理個讀音

無所謂啦, 連Donald Knuth(TeX創始人)佢老人家都唔執着啲人點讀, 我地啲普通用家駛乜理姐!
clude 咁樣

有hyphen靚仔啲

返屋企試下先

除咗樓主google果個solution, 我睇番一本TeX天書(A Plain TeX Primer), 佢話<ins>一句搞掂</ins>:

兩個都work
其實仲有個問題想問
default font 其實會唔會好難睇?
唔知轉唔轉其他好, 除左helvetica之外我都唔知有乜font好用
我自己好鐘意ubuntu font family,但有人話樣衰
其實仲有個問題想問
唔知轉唔轉其他好, 除左helvetica之外我都唔知有乜font好用
我自己好鐘意ubuntu font family,但有人話樣衰

Default 其實都幾肉酸
用開newtxtext
其實仲有個問題想問

用開newtxtext

其實仲有個問題想問

用開newtxtext

嘩, 呢隻有埋math font (i.e. newtxmath), 似乎可以完美替代default CM fonts.
Bravo!
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞