LaTeX用家,六年經驗,你問我答

105 回覆
7 Like 0 Dislike
LaTex排版真係好靚
LaTex排版真係好靚

自動化又靚,慳好多功夫
點樣可以將latex equation/matrix copy返落word? 好麻煩

據我認知,好似word equation可以用到好多LaTeX command,好似係

長遠嚟講,唔好用word啦
同一部電開都會走位

每邊都有啲用慣嘅功能,但公司得M$用,屋企就話乜都有得開啫

會考巴係咪因爲用latex先用機械keyboard
懶人淨係用LyX
打math formula好多keyboard shortcut出到
會考巴係咪因爲用latex先用機械keyboard

日日用就開始玩鍵盤,玩玩下就上癮,於是開始砌
懶人淨係用LyX
打math formula好多keyboard shortcut出到

LaTeX可以做到其多
LaTex排版真係好靚

自動化又靚,慳好多功夫

巴打我不嬲就咁用手打,想問下咩自動化,要click邊個制?

意思係自動排版
唔洗似word咁改樣嘢又要執排版咁戇鳩
好似仲論盡過html+css咁

唔係化, HTML+CSS(無盡既tags+selectors+libraries+frameworks+standard updates)複雜LaTeX一百倍都唔只啦!

唔係化, HTML+CSS(無盡既tags+selectors+libraries+frameworks+standard updates)複雜過LaTeX一百倍都唔只啦!

唔識呢堆language
樓主我估我識你
樓主我估我識你

唔係掛
樓主我估我識你

唔係掛

你冇寫thesis 但係你係postgrad
樓主我估我識你

唔係掛

你個姓是咪好特別嘅?
樓主我估我識你

唔係掛

你個姓是咪好特別嘅?

唔係⋯好普通⋯
樓主我估我識你

唔係掛

你個姓是咪好特別嘅?

唔係⋯好普通⋯

我哋係咪一齊讀post grad
樓主我估我識你

唔係掛

你個姓是咪好特別嘅?

唔係⋯好普通⋯

唔係
樓主我估我識你

唔係掛

你個姓是咪好特別嘅?

唔係⋯好普通⋯

唔係

Anyway, 祝你自己既事業生涯順利!

唔係掛

你個姓是咪好特別嘅?

唔係⋯好普通⋯

唔係

Anyway, 祝你自己既事業生涯順利!

好吊癮
唔知你係邊個
講返正題,我都好鐘意用latex,份CV砌得好靚好工整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞