其實點睇中共就黎用 貪污分化挑撥 征服世界

128 回覆
88 Like 4 Dislike
宜家嘅方向係,

中共:民意=少數=犯法

美國:民意=少數=犯法

可悲
記得有國際關係研究嘅學者講過 中共權術可怕嘅地方係在於hijack其他國家本身有嘅一啲核心價值同機制 迫使佢哋喺自相矛盾嘅情況之下難以根除中共嘅影響 例如種族問題 言論自由 自由經濟
類似嘅玩法喺一啲無賴身上好易搵到 不過用嚟做國家戰略應該中共係第一個
中共行偏門行到成精
從來贏家就唔係贏在道德,而係贏於「運勢」同「策略」
邊次
到支那贏咗之後暴政就會係美國
係支那拯救世界
暴政必亡前提係
政權無法同時全權控制

以往科技唔發達,好難做到完美監控/控制,有機會同時間俾反對勢力坐大。

但你諗下如果世界好似電影matrix 咁, 其實母體唔係無能力清洗所有人類,反對勢力所有野只係建立於母體俾既有限既資源之下。

咁既情況下仲有無暴政必亡?
當科技越黎越發達,政權做到既監控就越多。講緊鬼國依加係你打個飛機想限制住你。科技再發展落去,每個人基因控制好,到限時就會死/禁個制就殺死你。

係所謂反對黨係能力同資源嚴重缺乏之下,只可以搵外力幫手,但依家就連外力都係政權安排好既話。。摧毀共產黨既時機真係Now or Never
同樣因為價值觀問題:

係帝制下
因為忠言逆耳殺害左幾多勁人
因為統一文化燒左幾多書
因為權力鬥爭斷送左好多年輕人既前途

平民就要,做好本分,食幾多著幾多整定

諗下有幾多平民本來可能係天才,但係因為制度而浪費左?

到依家我都認為高考害左好多人
蘇共想做嘅野,隨時真係中共做到

之前蘇共收皮都係權力核心同佢要控制嘅基層人民個距離太遠,等到啲資訊由人民到小社區到巿到地方政府到中央機構先到個決策者嘅手,出錯嘅機會太多。中央得到嘅數據完全反映唔到現實。

但中共宜家用科技,AI、人面識別、天眼、限網,...乜科技都向世界各地咁偷,要乜偷乜,偷完返黎唔係民用,唔係軍用,係中央用黎鞏固政權。雖然個用法係咁,但真係有效,全中國嘅資源都係中央分配緊,而且分配嘅方法係唔會令自己收皮。

但個問題就係一個咁龐大咁有效嘅機器,用喺人類發展梗係好,但所謂央央大國,用90%資源黎鞏固政權,去政敵國家貪污分化挑撥係jm9。

所以中共係做到無敵,但無道德,就算做到世界大佬,人類都只會柒下柒下。全世界人都會好似宜家中國國民咁,一時又講呢樣錯,一時又講嗰樣錯,一時埋呢個堆又唔知點解發咗,發完一輪又比人話違規違紀要抄家。美國左膠食得多中共甜頭就會咁。
大陸有國家危機意識
其他國家無
聽美國人講野就知
自大 輕視 無知 和平太耐
關注BTS多過世界
覺得中國威脅論只係用黎呃選票

有心人裝無心人
無危機意識果邊咩都出賣得
賺左錢先講

大陸為鞏固民心
一直都係用八國聯軍同日本侵華宣傳外國威脅
但大陸經常自己中自己既propaganda
呢套思想連領導人都有
覺得終有一戰 有末日意識
結果末日前既世界觀就係力量至上 無底線 叢林法則
以自身安全同打擊對手行先
呢套思想落到管治同平民都一樣
對統戰滲透管治都研究到成為藝術

同美國歐洲賺錢娛樂至上唔同水平
侵係第一個察覺問題既人
+1
借位發泄:
我衣家終於明點解啲支那人就算係小朋友都寧舍仆街啲
如果你生活緊嘅社會係有道德嘅人不斷受害
咁作為家長嘅你教你小朋友有道德咪棧害左佢
而家就連我尼個成年人都諗緊會唔會錯嘅係自己
尼個世界做好人無可能上到位
上左位嘅係冇好人 表面上好嘅其實只係包裝得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞