其實點睇中共就黎用 貪污分化挑撥 征服世界

128 回覆
88 Like 4 Dislike
當初資本主義撚笑鳩共產主義撚諗野太理想
所以用人有貪念黎建設社會...

中共笑鳩資本主義撚唔夠貪,因為佢地唔識貪污同滲透,同唔夠了解人性

我覺得歸根究底係
中共喺價值觀上同西方國家差太遠
主要係有宗教信仰同無宗教信仰嘅分別

有宗教信仰就有道德枷鎖,無宗教信仰,未必無道德枷鎖(好似日本南韓)。但中共嗰種係直頭係反對道德,”唔理白貓黑貓,捉到老鼠就係好貓”嗰種唯物主義無神論主義味道幾咁重。

好似工廠咁,話知你安全環保,有生意有訂單就得
好似創意科技咁,話知你知識產權,我攞到個技術就得

呢種心態放喺法律同政治上,就癡撚線,
”為求目的不擇手段”,
佢所指嘅目的就係實質嘅經濟同權力,唔會係西方國家重視嘅文化或者社會意識形態
手段就例如會為咗鞏固權力,用黑社會打人,用法律用黑警打壓民意,完全顛倒是非黑白對錯。面對政敵就用貪污滲透挑撥分化...從來唔諗明刀明槍,亦唔會諗道理係咪喺自己到

美國今日咁,同香港上年咁
示威者都有鬼,但佢手法高到你完全燒唔到佢嗰疊,仲享曬漁人之利,再冷嘲熱諷你

賓州大陪審團報告指逾300神父曾性侵兒童
https://lih.kg/781299

信宗教係咪一定有道德枷鎖我唔知,不過應該要有賓州鎖
另外一個問題係小朋友喺形成正確嘅世界觀之前,過早被灌輸另一套宗教背景嘅神話世界觀

有機會影響思維發展,因為聖經故事並唔鼓勵太過尋根究底。客觀結果就係容易相信偽科學,例如地平說,星座

好似睇netgeo 聽返黎
全球都有
秦滅六國都係咁
左膠係共產主義既弱化版
只要有左膠 沒有任何一個國家
不能倒退共產極權化
暴秦統一得15年
但中國共產黨run咗100年

侵呢仗輸
我怕醒既係你必須如同活在支那一樣狡猾
我細個嗰陣問過阿sir,仲以為自己好醒咁
:如果出貓係唔公平,你批准個個都可以出貓咪公平囉

面對個中二病患者,佢好有耐心,循循善誘咁話
:咁個考試就變咗係考你出貓技巧,唔係考你嘅知識啦傻豬

知錯了
如果貪污可以征服世界,咁仲需要法律?
最終會係世界上獨裁同民主嘅對決
意識形態對決,價值觀對決

贏咗就決定之後個世界係考我地知識or考我地出貓

共產被資本主義踢走,因為唔夠人性,唔夠邪惡

宜家民主自由被極權獨裁踢走,都係唔夠邪惡
除非中共可以殺哂所有反佢嘅人,如果唔係暴政必亡。歷史就係咁
咁任何政權都必亡既
佢改埋世界個制度意識形態,價值觀
我諗世人唔再討論手法係啱定錯,佢就贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞